2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

5 Levenslessen

inzichtenErvaring maakt dat je verandert. Je gaat anders door het leven omdat je de dingen die er écht toe doen opeens helder ziet. Je kunt opeens het licht zien na een ongeluk, een groot verdriet, een ziekte, of wat dan ook.

Natuurlijk wens ik niemand iets naars toe. Gelukkig kunnen we ook goed leren van de levenslessen van anderen.
Zo luisterde ik geboeid naar de TedTalk van Anita Moorjani. Zij herstelde volledig van kanker en is vol leven terwijl iedereen dacht dat ze zou sterven nadat ze in coma was geraakt. Ze kreeg door haar bijna-doodervaring maar liefst 5 inzichten:

1 Focus op liefde
Anita gelooft erin dat ze kanker kreeg omdat ze niet van zichzelf hield. Hou van jezelf, dan waardeer je jezelf en leer je hoe anderen jou moeten behandelen. Als je van jezelf houdt, dan hoef je anderen niet te beheersen of te pesten. Ook laat je anderen niet toe om jou te beheersen of te pesten. Van jezelf houden is net zo belangrijk als het liefhebben van anderen. Hoe meer je van jezelf houdt hoe meer liefde je moet geven aan anderen.

2 Leef zonder angst
De meesten zijn opgevoed met een dieet van angst. Anita was voor veel bang: kanker, verkeerd voedsel eten, het anderen niet naar de zin maken, falen, etc.. We hebben geleerd om bang te zijn omdat het ons veilig houdt. Dit is niet waar; liefde zorgt voor veiligheid. Als je van jezelf houdt en van anderen, zorg je ervoor dat je zelf veilig blijft en anderen niet in gevaar brengt. Liefde houdt je veiliger dan angst.

3 Vreugde
Bij onze geboorte wisten we al dat lachen belangrijk is, want kinderen doen dat vaak. Als kind ben je nergens bang voor, maar als we opgroeien verandert dat. Genieten van het leven en het vinden van vreugde in het leven is belangrijkste. Als iedereen meer zou lachen dan krijgen we een hele andere wereld met minder ziekte, minder ziekenhuizen en minder gevangenissen.

4 Leven is een geschenk
Velen leven alsof het leven een hele opgave is, maar dat zou het niet moeten zijn. Pas als we iets verliezen, zien we de waarde ervan. Op het moment dat Anita op het punt stond om te sterven, realiseerde zij zich hoe waardevol haar leven was. Zelfs de uitdagingen die je tegenkomt zijn een geschenk. Kanker was haar grootste uitdaging toen, maar als ze terugkijkt ziet ze dat als haar grootste geschenk. Iedereen dacht dat kanker haar doodde. Nu heeft ze het inzicht gekregen dat ze zichzelf doodde voordat ze kanker kreeg en dat kanker haar het leven redde. Pas op het einde zie je in dat de uitdagingen die je krijgt in je leven, een geschenk zijn. Als je zo’n uitdaging krijgt en het voelt niet als een geschenk, dan ben je nog niet klaar met leven.

5 Wees altijd jezelf
Omarm wie je bent, ontdek wie je bent, leer jezelf kennen, hou onvoorwaardelijk van jezelf en wees gewoon jezelf.

Het leven wordt met al deze levenslessen nog mooier en leuker als we ze weten toe te passen.

Heb jij ooit zelf een waardevol inzicht gekregen dat je wilt delen?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.