2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

5 tips om een gesprek op gang te houden

Heb je dat ook weleens dat ongemakkelijke stiltes vallen in een gesprek?
Vooral als je iemand echt heel leuk vindt, weet je helemaal niets meer te vertellen.

Gelukkig kan je door te oefenen leren hoe je een gesprek gaande houdt.
Jouw gesprekspartner verveelt zich geen moment, vraagt zich af naar wat je gaat zeggen en blijft aan je lippen hangen. Als je onderstaande tips toepast, merk je dat gesprekken makkelijker gaan lopen:

praten en dineren tijdens dateTip 1. Wees jezelf

Wees gewoon jezelf en probeer niet interessant over te komen. Als je anders gaat praten dan normaal, dan klopt dat niet met jouw persoonlijkheid. Een goede start maak je door oprechte te stellen zonder een verborgen agenda.

Jouw gesprekspartner wil zich graag veilig en vertrouwd voelen. Daarna wil hij/zij ook meer tijd en energie steken in het gesprek.

Tip 2. Wees geïnteresseerd

Als je oog hebt voor wat om je heen gebeurt, raak je nooit uitgepraat. Zorg wel dat wat je zegt klopt en oprecht is zonder achterliggende bedoelingen.

Als je niet echt geïnteresseerd bent in jouw gesprekspartner, dan voelt de ander dat aan. Het is moeilijk om dan weer het gesprek goed op gang te krijgen.

Tip 3. Hou het luchtig

De ander maakt zich vaak druk om van alles en nog wat. Jij kan zorgen dat jouw gesprekspartner zich geen zorgen meer maakt en meer tijd met jou wil doorbrengen. Een beetje humor doet het vaak goed. Zo laat je zien dat je de situatie in de hand hebt.

Jouw gesprekspartner voelt zich dan op zijn/haar gemak en veilig bij jou en wil bij jou in de buurt blijven. Dat kan jij bereiken als je kalm en ontspannen overkomt.

Tip 4. Luister actief

Eén van de beste methodes om een gesprek gaande te houden is actief luisteren. Dat werkt zoveel beter dan gladde praatjes of eenzijdige betogen. Dit is niet altijd even gemakkelijk in het begin, vooral als je nerveus bent of een extrovert. Wacht tot iemand is uitgesproken en luister aandachtig. Mensen vinden het fijn als ze zich gehoord voelen. Hierdoor krijg je meer respect en waardering. Oefen in het actief luisteren en je merkt dat je je meer ontspannen gaat voelen.

Tip 5. Hou je aandacht

Heb je dat ook, dat je aan van alles en nog wat tegelijk denkt? Ook aan zaken die op dat moment helemaal niet belangrijk zijn? Je bent dan niet gefocust op de persoon of situatie vlak voor je neus. Jouw gedachten ratelen dan maar door. Sommigen denken aan alles wat kan gaan gebeuren of aan wat er al gebeurd is of wat jouw gesprekspartner van je denkt. Hierdoor kan je niet aandachtig luisteren. Voor de ander voelt het dan dat je niet helemaal er bent voor hem of haar.
Zorg dat je echt betrokken bent in het gesprek door ook af en toe wat te zeggen en oprecht te reageren. Alleen knikken of regelmatig “ja” zeggen is niet voldoende. Jouw gesprekspartner merkt dan snel dat je niet echt geïnteresseerd bent.

Als je oefent, merk je dat zowel zakelijk als persoonlijke gesprekken je veel makkelijker afgaan.
Gesprekken voeren is één van de vaardigheden die je nodig hebt als je in contact wilt komen met een leuke partner en de aandacht van deze persoon wil vasthouden. Veel oefenen helpt. Geef niet op als het niet meteen lekker gaat.

Wat is jouw ervaring op het gebied van gesprekken voeren? Gaat het je makkelijk of moeilijk af? Heb jij nog een tip? Deel deze dan hieronder.

3 reacties op 5 tips om een gesprek op gang te houden

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.