2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

7 tips tegen Liefdesverdriet

gebroken hartZiek was ik ervan toen mijn vriendje waar ik dolverliefd op was het uitmaakte. Buikpijn en aan niets anders meer kunnen denken, een gebroken hart.  Ik was 17 en ik weet het nog als de dag van gisteren.

Liefdesverdriet kan zo heftig zijn, zo’n impact hebben. Je hebt misschien de neiging om de hele dag in bed te blijven liggen, contact te blijven zoeken met je ex, langs zijn/haar huis rijden, etc.. Dit helpt allemaal niet om je beter te voelen. Wat helpt dan wel?

7 tips tegen Liefdesverdriet:

1.Kies voor Cold Turkey
Alle herinneringen aan je ex doen pijn. Je verlangen naar de ander blijf je voeden door met je ex bezig te zijn. Dus het beste is om alles op te ruimen in je huis wat aan de ander doet denken. Ga niet langs het huis van je ex of naar de plekken waar jullie samen vaak kwamen. Neem desnoods een andere route. Luister naar andere muziek. Wis hem/haar uit je telefoonlijst en verwijder alle appjes op je telefoon zodat je die niet telkens weer gaat lezen en de foto van je ex gaat zitten bekijken. Dat zijn allemaal triggers waardoor je jezelf weer pijnigt. Stop al het contact; dus niet meer ontmoeten, bellen, appen, mailen, googlen etc.. Dus ook niet op zijn of haar Facebook tijdlijn kijken!

Elke keer dat je weer contact hebt gehad, moet je weer van voren af beginnen met het proces om af te kicken. Zie het maar als een soort van verslaving. Afkicken is heftig. Je lichaam is gewend allerlei prettige stofjes aan te maken toen je je goed voelde en verliefd was. Nu moet je het zonder die verslavende stoffen doen en raak je helemaal uit balans zonder die prettige stofjes.

Kan je het echt niet nalaten en moet je echt je ex iets vertellen? Schrijf het dan op dan ben je het kwijt, maar verstuur het niet. Verbrand het of begraaf het desnoods!

2.Fantaseer
Nu kan je je moeilijk voorstellen hoe je leven eruit ziet als je niet meer verdrietig bent. Misschien ben je wel bang dat het verdriet nooit meer overgaat. Therapeut Paul McKenna raadt aan om elke avond 20 minuten de tijd te nemen om te bedenken hoe je toekomt eruit ziet als je over het verdriet heen bent en je je weer gelukkig voelt. Fantaseer er op los en je lichaam reageert positief op alles wat je je inbeeldt, waardoor je sneller over je verdriet heen kom.

3.Zoek voordelen
De relatie is niet voor niets verbroken. Was jij totaal verrast, toen de ander het uitmaakte? Je ex maakte het niet voor niets uit. Het heeft een goede reden waarom jullie niet meer samen zijn. Schrijf 3 dagen lang een kwartier tot een half uur alle goede kanten van de breuk op. Volgens een Amerikaans onderzoek levert dit positieve gevoelens op zoals wijsheid en zelfvertrouwen.

4.Sporten
Duursporten zoals hardlopen staan erom bekend dat ze helpen bij depressies. Liefdesverdriet  kan behoorlijk op een depressie lijken. Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine aan waardoor je minder sombere gevoelens krijgt. Bovendien neemt de hoeveelheid adrenaline in je lijf minder, zodat je je rustiger voelt.

5.Eten
De ene persoon gaat minder eten en de ander juist veel en beiden doen dat omdat ze zich rot voelen. Weet dat voedsel je kan helpen bij je liefdesverdriet. Sommige stofjes in voedsel hebben een troostend effect omdat ze serotonine aanmaken. Deze neurotransmitter verhoogt je gevoel van zelfvertrouwen en ontspanning. Koolhydraatrijk geeft dit effect. Het beste kan je dan gaan voor producten zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta omdat dan de koolhydraten langzaam in je lichaam wordt opgenomen. Hetzelfde effect heeft voedsel met veel tryptofaan zoals sojaproducten, gevogelte, bananen, chocolade, kikkererwten, noten en melk.

6.Rebound
Het wordt door sommigen als een hele foute oplossing gezien, maar het kan wel heel goed helpen: Een nieuwe liefde helpt om de oude liefde te vergeten. Je gedachten zijn bij jouw nieuwe geliefde. Tijdens seks maakt je lichaam de stoffen oxytocine en vasopressine aan waardoor je je weer gelukkig voelt.

7.Afleiding
Blijf niet hangen in je verdriet en zoek afleiding. Ga er op uit, bezoek je vrienden, ga naar familie en/of zoek een nieuwe hobby. Door de afleiding stijgt je dopamine niveau en ervaar je meer plezier en krijg je meer energie.

Op dit moment lijkt het alsof het verdriet nooit meer overgaat. Onthoud dat liefdesverdriet minder wordt, het slijt, de scherpe kantjes gaan er vanaf. Geef het tijd. De meeste mensen genieten na 3 maanden weer volop van het leven ook al hadden ze dat 3 maanden geleden echt niet gedacht.

Heb jij nog een tip die werkt tegen liefdesverdriet?

2 reacties op 7 tips tegen Liefdesverdriet

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.