2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Aannames doen

Nadelen vooroordelenOnbewust maken we het plaatje af en vullen we dingen in die niet waar hoeven te zijn.

Herken je dit? Het overkwam mij nog deze week; ik was aan het skypen en mijn gesprekspartner at een chocolaatje en vertelde mij dat het vast nog lekkerder zou smaken met koffie. Vervolgens nam hij een slok. Tijdens het gesprek dronk hij zijn glas leeg en tot mijn grote verbazing zag ik dat hij thee dronk! Ik had automatisch aangenomen dat hij koffie aan het drinken was.

Mijn foute aanname in het bovenstaande verhaal had niet veel impact. Als je elkaar net leert kennen endingen aanvult die niet kloppen, dan kan dat wel grote consequenties hebben. Begrijp je elkaar niet helemaal en interpreteer je het anders dan dat de ander het bedoelde, dan kan je ook rare situaties krijgen. Misschien ligt dat ook aan de communicatie tussen mannen en vrouwen…

Een waargebeurd verhaal (de namen heb ik alleen veranderd):
Begin vorig jaar schreef Carolien zich bij mij in voor relatiebemiddeling en een paar maanden later Robert. Ik zag veel overeenkomsten tussen die twee en dus stelde ik ze aan elkaar voor. Na de ontmoeting kreeg ik de terugkoppeling. Robert vertelde mij dat hij Carolien hartstikke lief vond en genoten had van het 4 uur durende eerste gesprek.

Carolien had de eerste ontmoeting heel anders ervaren; zij had totaal geen klik! Zoals gewoonlijk vroeg ik door om van de match wat te kunnen leren zodat ik daarna een betere match kan aanbieden. Carolien vertelde mij dat Robert zijn eten een maand van te voren inplande. Dat leek haar niet fijn, want dan konden ze nooit ongepland uit eten gaan. Verder had Robert haar verteld dat hij heel veel van muziek hield en in het hele huis van de muziek kon genieten tot in de badkamer aan toe! Carolien hield wel van muziek, maar ook van haar rust. Door deze punten zag ze een relatie met Robert niet zitten. Nu ze het erover had, zag ze telkens meer minpunten. Nee, het kon echt niets worden tussen Robert en haar.

Twee personen die naar mijn gevoel zo goed bij elkaar passen en zo verschillend over elkaar denken. Dit vroeg om nader onderzoek en dus belde ik Robert op om op de 2 kritieke onderwerpen wat meer duidelijkheid te krijgen. Hij vertelde mij dat hij het heel handig vond om ruim van te voren te bedenken wat hij zou eten en het schema net zo makkelijk omgooide als dat zo uitkwam. Muziek draaide hij in het hele huis omdat hij zich zo minder alleen voelde. Met iemand anders in huis was die muziek niet belangrijk. Ik legde Robert uit dat Carolien hem niet goed had begrepen en dat een nadere kennismaking mij erg belangrijk leek.

Robert en Carolien belden met elkaar en spraken nogmaals af. Na een paar weken kreeg ik een foto van ze tijdens een weekendje weg en met Oud & Nieuw kreeg ik de beste wensen van ze. Ze hebben het nog steeds heel gezellig samen!

Bemiddeling is toch een mooi vak.

Het blijft belangrijk om door te vragen als je niet helemaal zeker bent hoe iemand iets bedoelt. Dat is extra van belang als je elkaar nog niet zo goed kent. Je kunt verliefd worden op iemand terwijl die persoon heel anders is dan dat je denkt. Maar je kan ook de liefde van je leven ontmoeten en het niet doorhebben dat de ander WEL bij je past door misverstanden.

Heb jij ook weleens zoiets meegemaakt?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.