2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Aanpassen, toneelspelen of jezelf zijn

Itoneelspelenn het begin van een relatie leef je vaak in een roze wolk doordat je helemaal verliefd bent. Jullie brengen samen veel tijd door en dat is geweldig voor de binding die daardoor ontstaat.

In deze tijd kies je ervoor om iets minder vaak met vriend(inn)en om te gaan. Grote kans dat je nu dingen doet die je anders wellicht nooit zou doen omdat je graag zoveel mogelijk tijd met je lief door wilt brengen.

Bijvoorbeeld: Zij wil naar het ballet, hij gaat mee; Wil hij naar voetballen kijken, dan kijkt zij mee. En dat terwijl hij niets met ballet en zij niets met voetbal heeft. Na die geweldige begintijd, zie je de wereld niet meer door een roze bril. Natuurlijk blijf je wel je geliefde zien, maar je begint je vriend(inn)en te missen en die ga je opzoeken. Als hij moet kiezen tussen vrienden en mee naar het ballet, dan kiest hij voor z’n vrienden. Zij kiest in plaats van voetbal voor haar vriendinnen.

Dit zijn hele praktische voorbeelden. Het is heel normaal dat je andere keuzes maakt in die eerste heftige en geweldige verliefdheidsfase. En het is heel normaal dat je na een tijdje ook weer je eigen ding wilt doen. Je kunt de ander niet verplichten om alles samen te (blijven) doen. Het is wel fijn dat jullie ondertussen één of meer gezamenlijke interesses ontdekken waardoor je samen dingen blijft doen die jullie beiden leuk vinden.

Het risico bestaat dat valse verwachtingen ontstaan in de roze-wolk-tijd. Hoe kan je dit voorkomen?
Stel dat je geliefde ergens heen wil en jij hebt daar niets mee, maar je wilt en gaat wel mee omdat je zoveel mogelijk tijd samen wilt doorbrengen. Je kunt dan zeggen dat je graag een keer mee wilt gaan om dit een keer te ervaren. Misschien wordt dit ook jouw ding en misschien blijft het bij een eenmalig iets of je probeert het een tijdje uit. Zolang je jouw gedachten blijft delen, kweek je geen onterechte veronderstellingen én je laat jezelf zien waardoor de ander jou beter leert kennen.

Door die roze wolk kan het gebeuren dat jij je heel anders bent gaan voordoen omdat je denkt dat de ander je dan veel aantrekkelijk vindt. Dan speel je eigenlijk toneel. Stel dat je inziet dat je toneel aan het spelen bent geweest en je wilt en gaat hiermee stoppen. Jouw partner krijgt dan opeens een ander persoon te zien en blijkt een relatie te hebben met iemand met een ander karakter. Het is de vraag of de relatie dan goed blijft. Het is een risico om jezelf te laten zien, maar ik denk dat je dat wel moet doen. Toneelspelen in een relatie is niet fijn, het kost veel energie, je kan hiermee over je eigen grenzen gaan en zelfs jezelf kwijt raken.

Het is heel gebruikelijk dat je elkaar veel wilt zien in het begin en dus je leven hiervoor (tijdelijk) aanpast. De relatie wordt hiermee alleen maar hechter en je leert elkaar goed kennen. Ondertussen is het wel goed om jezelf te blijven en je niet heel anders voor te doen.

Heb jij je weleens anders voorgedaan dan je was omdat je iemand zo leuk vond? Ging dat lang goed?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.