2012-03-26 header bekers.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Alleen versus eenzaam

Door mijn werk kom ik veel mensen tegen die zich erg eenzaam voelen. Daarnaast kom ik nog meer mensen tegen die veel alleen zijn. Die twee begrippen “alleen” en “eenzaam” worden vaak door elkaar gebruikt. Je kan echter heel goed alleen zijn en je niet eenzaam voelen. Ook kan je je eenzaam voelen terwijl je helemaal niet alleen bent.

Als je je erg eenzaam voelt, kan dat zelfs bedreigend zijn voor je gezondheid. Voel je je alleen en niet eenzaam? Dan is dat niet bedreigend voor je gezondheid. Wil je weten hoe jouw ervaring van eenzaamheid is ten opzichte van anderen? Dan kan je dat testen door 10 vragen te beantwoorden.

Eenzaamheid of alleenTussen veel mensen kan je je ook eenzaam voelen

Als je meer in contact komt met anderen, ben je minder vaak alleen. Je bent dan bezig met het veranderen van jouw omgeving en dit is relatief eenvoudig te realiseren.

Door je gedrag te veranderen, kan je andere dingen gaan doen waardoor je meer in contact komt met anderen. Je kan meedoen aan diverse activiteiten die ik aanbied, maar ook door een nieuwe hobby te nemen waardoor je onder de mensen komt.

Verbeter je je vaardigheden, door bijvoorbeeld het volgen van een cursus, dan heb meer mogelijkheden om in het dagelijkse leven contact te maken. Sommigen zijn gebaat bij een sociale vaardigheidscursus, anderen bij een cursus zelfontwikkeling.

Zie je kans om jouw overtuigingen, jouw opvattingen over jouw eenzaamheid te veranderen? Denk je nu bijvoorbeeld “mijn kinderen moeten vaker langs komen, dan voel ik mij minder eenzaam”? Door anders te denken, ga je je minder eenzaam voelen. Leg de verantwoording niet bij anderen neer over hoe je je voelt.

Het aller moeilijkste is het veranderen van je identiteit. Door te denken dat je een eenzaam persoon bent, zal je je ook zo voelen. Positief denken valt dan niet mee, maar helpt je wel.

Wat heb jij voor advies aan mensen die zich eenzaam voelen?

email

2 reacties op Alleen versus eenzaam

 • Carine Van Vooren:

  Ik ben twee keer een jaar alleen geweest , ben veel onder de mensen gekomen , maar voelde mij toch eenzaam , de eerste twee jaar in mijn huwelijk voelde ik mij ook eenzaam.
  Sinds korte tijd WEET IK dat het helemaal aan jezelf ligt , inderdaad zit het in je manier van denken.
  GELUK ZIT HELEMAAL IN JEZELF en ligt niet in de handen van een ander
  Als je dat door hebt kun je beginnen met eraan te werken , en ik beloof dat het de moeite loont.
  Veel op jezelf focussen en vragen stellen ; waarom ben ik nu eigenlijk boos? verdrietig?
  Ontspannen , diep ademhalen en……..laat maar komen die antwoorden vanuit je diepste zelf , spreek voor jezelf uit wat je denkt dat het is , als je emotioneel word zit je goed en komt het eruit en dan………is er plaats voor positievere gevoelens.
  Als ik begin zou ik er een boek van maken geloof ik , zal het nu maar stoppen.
  groetjes,
  Carine

  • Joyce:

   Beste Carine,
   Ook ik denk dat jezelf moet werken aan je eigen geluk. Bedankt voor jouw mooie reactie.
   Groetjes, Joyce

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.