2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Balans zoeken in Geven en Ontvangen

Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die veel geven doorgaans gelukkiger zijn. Dit kan echter ook doorslaan. Dan is het evenwicht tussen Geven en Ontvangen verstoord. De laatste tijd heb ik meerdere singles ontmoet die wel heel veel hebben gegeven in vorige relaties. Ze kregen daarvoor weinig terug. Extreme gevallen worden pleasers genoemd. Wat is eigenlijk een pleaser? De letterlijke vertaling is een Behager. Iemand die op een onnatuurlijke manier probeert het de ander naar de zin te maken. Maar waarom doet een pleaser dat?

Balans zoeken in geven en ontvangenDe pleaser wil voldoen aan de verwachtingen van de ander en voelt zich verplicht om alles te doen om maar geen kritiek te krijgen en te behagen. Vaak worden het perfectionisten die graag de controle over alles willen hebben. Hun gevoelens onderdrukken ze om anderen maar blij te kunnen maken. Hierdoor weten ze niet meer wie ze zelf zijn. Als ze nog een relatie hebben, dan is die meestal niet goed.  Om uit de rol van pleaser te komen, moet de  pleaser leren zichzelf te zijn, zichzelf te waarderen en te erkennen dat zijn/haar eigen behoeften ook belangrijk zijn.

Het voelt beter als er een balans is in het geven en ontvangen. In ons hoofd hebben we een soort van automatisch puntensysteem waar we normaal niet bewust over nadenken. Bij alles wat we voor elkaar doen, hoort een bepaalde waarde. Die waarde verschilt per persoon. Zo kan je veel punten krijgen door voor iemand te koken die daar een hekel aan heeft. Minder punten krijg je als je kookt voor iemand die heel graag zelf kookt.

Het is heel natuurlijk om iets terug te willen doen als je iets krijgt. Je hebt geprofiteerd van iets en je hebt er dus baat bij. Door iets aan te nemen ben je schuldig. Liever voel je je onschuldig. Daarvoor ga je je best doen om de schuld te vereffenen door iets terug te doen. Als je ongeveer evenveel ontvangt als dat je geeft, voel jij je het prettigste.

Ben jij in balans met Geven en Ontvangen? Heb je geleerd hoe je in balans komt in een relatie?

17 reacties op Balans zoeken in Geven en Ontvangen

 • Ria, 62 jaar:

  net in deze tijd in de praktijk er achter komen wat het effect van zo een nieuwe partner is….. houdt geen stand!
  ik heb wel een stuk van mijzelf leren erkennen en accepteren. dank!

 • Carine (1961):

  Ja , ik ben eindelijk in balans met geven en ontvangen.Hoe weet ik dat? omdat ik me steeds beter in mijn vel voel terwijl ik eigenlijk maar subtiele veranderingen heb aangebracht in mijn leven.Ik neem het steeds meer zelf in handen en verwacht minder van mijn partner.Verwachtingen zijn niet goed , daar raak je van uit balans.Dankbaar zijn voor wat je wel goed vind in je leven doen wonderen voor jezelf,daar ontspan je van.Hoe meer en beter je kunt ontspannen,hoe beter je aanvoelt wat goed voor je is en daar kom je dus door in balans.Je geeft dus in de eerste plaats aan jezelf en dan pas aan iemand anders zonder er iets voor terug te verwachten.Ik ben ook een pleaser geweest en tis nog niet zolang dat ik dat heb afgeleerd maar het is heerlijk om eindelijk die balans te hebben.Mijn levenskwaliteit is aanzienlijk verbetert in tientallen kleine dingen.

  • Joyce:

   Wat goed dat je inzag dat je zelf een pleaser was, Carine. Zo te lezen ben je goed op weg om de balans tussen geven en ontvangen te vinden.

 • Erika:

  Interessant artikel. Ben dit onderwerp al tegen gekomen bij de cursus ‘Contact maken’ begin december (via Individuo). Merkte toen dat ik in no time al mijn energie weggaf aan mijn omgeving. Door de 50 – 50 procent regel, 50% geef je weg, 50% houd je bij jezelf (en is ook voor jezelf), ben ik veel steviger in mijn eigen energie komen te staan. Dank je wel Joyce.

 • Carine (1961):

  Hey ,
  Had gisteren al een berichtje gemaakt maar heb iets misdaan denk ik , t’is niet geplaatst.
  Ja , ik ben m’n hele leven een pleaser geweest en t’is frappant dat ik er recent bewust ben van geworden en dat is het moment om er iets aan te doen.t’Is pas enkele maanden en ik zie al veranderingen(verbeteringen) in mijn levenskwaliteit.Er je bewust van worden is de eerste stap en ik heb ontdekt dat je door pleasersgedrag automatisch ook verwachtingen kweekt voor alles in het leven.Verwachtingen brengen me dus uit balans en ik heb mezelf aangewend om dankbaar te zijn voor wat ik WEL goed vind in mijn leven , daardoor ben ik veel meer ontspannen en voel ik dus ook veel beter aan wat goed is voor mij en wat niet.Daardoor kom ik in balans en raak ik mijn pleasersgedrag langzaam maar zeker kwijt.
  groetjes,
  Carine

 • Carine (1961):

  amai , ik zie dat het toch is geplaatst , dat eerste bericht
  goe bezig zeggen ze bij ons

  • Joyce:

   Beste Carine,
   Om spamberichten tegen te gaan, bepaal ik persoonlijk welk bericht wel en welke niet geplaatst wordt. Jij had niets fout gedaan.
   Ik was gisteren bij een activiteit die ik had georganiseerd. Vandaar dat jouw reactie niet meteen voor iedereen zichtbaar werd.
   Ik waardeer het enorm dat je jouw ervaringen deelt met de anderen bij mijn blog! Zo komt mijn blog veel meer tot leven.
   Groetjes, Joyce

 • Monique, 43 jaar:

  Ik ben geen pleaser. Toch heb ik mij er in het verleden wel vaker op betrapt dat ik veel meer gaf dan ik terug kreeg. Vooral bij familie en in werksituaties. Of was dat manipulatie? Hummm. In ieder geval werd ik daar enigszins koppig en agressief van. Ik heb door de jaren heen geleerd er mee om te gaan en het niet belangrijker te maken dan dat het is. Ik zit nu heel dicht bij mijn eigen kern. Daardoor gaat geven en nemen meer natuurlijk en voel ik mij hier goed bij.

  • Joyce:

   Ik kan me goed voorstellen dat het niet fijn voelde dat je meer gaf dan dat je terugkreeg, Monique. Bewust worden van dit feit is de eerste stap naar verandering. Mooi dat je geleerd hebt daar mee om te gaan.

 • Joyce:

  Het lijkt wel of alleen vrouwen pleasers zijn of waren. Toch zie ik dit gedrag ook bij sommige mannen. Ben jij een man en weet je dat je een pleaser bent of bent geweest?

 • albert, 54:

  Ik weet dat ik er last van heb prive daar door is mijn huwelijk stuk gegaan maar ook naar mijn kinderen doe ik dit en weet niet hoe ik hier mee moet stoppen

  • Joyce:

   Beste Albert, Het is goed dat je je nu realiseert dat het Geven en Ontvangen niet in evenwicht is bij jou. Vaak heeft dat iets met zelfvertrouwen te maken. Je kan dat testen via: https://www.individuo.nl/verkorte-relatietest/
   Als je wilt, kan ik je een coach adviseren die je kan helpen om actief met jouw probleem aan de slag te gaan.

 • Stef:

  Voor mijn gevoel zitten we behoorlijk in balans hiermee, maar ik herken wel dat ik tegen mijn partner minder makkelijk Nee zeg, dan tegen vreemden………… en dat is zo vreemd ook weer niet, lijkt me :-)

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.