2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Balans zoeken in Geven en Ontvangen

Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die veel geven doorgaans gelukkiger zijn. Dit kan echter ook doorslaan. Dan is het evenwicht tussen Geven en Ontvangen verstoord. De laatste tijd heb ik meerdere singles ontmoet die wel heel veel hebben gegeven in vorige relaties. Ze kregen daarvoor weinig terug. Extreme gevallen worden pleasers genoemd. Wat is eigenlijk een pleaser? De letterlijke vertaling is een Behager. Iemand die op een onnatuurlijke manier probeert het de ander naar de zin te maken. Maar waarom doet een pleaser dat?

Balans zoeken in geven en ontvangenDe pleaser wil voldoen aan de verwachtingen van de ander en voelt zich verplicht om alles te doen om maar geen kritiek te krijgen en te behagen. Vaak worden het perfectionisten die graag de controle over alles willen hebben. Hun gevoelens onderdrukken ze om anderen maar blij te kunnen maken. Hierdoor weten ze niet meer wie ze zelf zijn. Als ze nog een relatie hebben, dan is die meestal niet goed.  Om uit de rol van pleaser te komen, moet de  pleaser leren zichzelf te zijn, zichzelf te waarderen en te erkennen dat zijn/haar eigen behoeften ook belangrijk zijn.

Het voelt beter als er een balans is in het geven en ontvangen. In ons hoofd hebben we een soort van automatisch puntensysteem waar we normaal niet bewust over nadenken. Bij alles wat we voor elkaar doen, hoort een bepaalde waarde. Die waarde verschilt per persoon. Zo kan je veel punten krijgen door voor iemand te koken die daar een hekel aan heeft. Minder punten krijg je als je kookt voor iemand die heel graag zelf kookt.

Het is heel natuurlijk om iets terug te willen doen als je iets krijgt. Je hebt geprofiteerd van iets en je hebt er dus baat bij. Door iets aan te nemen ben je schuldig. Liever voel je je onschuldig. Daarvoor ga je je best doen om de schuld te vereffenen door iets terug te doen. Als je ongeveer evenveel ontvangt als dat je geeft, voel jij je het prettigste.

Ben jij in balans met Geven en Ontvangen? Heb je geleerd hoe je in balans komt in een relatie?

17 reacties op Balans zoeken in Geven en Ontvangen

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.