2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Balen van Falen

FaalangstIedereen faalt weleens, we zijn nu eenmaal mensen en geen computers. Maar dat anderen geregeld fouten maken, zien we zelden. We krijgen bijvoorbeeld op Facebook voornamelijk succesverhalen voorgeschoteld. Daardoor staan we er niet bij stil dat anderen geregeld falen naast alle fantastische ervaringen die ze meemaken.

Op school leerden we al dat je alles zo goed mogelijk moest doen en thuis werd het ook gewaardeerd als we ons als het ideale kind gedroegen. Voor de buitenwereld willen we nog steeds liever niet tonen dat we falen. We willen ons niet hoeven te schamen en daardoor neigen we naar ontkennen, goedpraten, anderen de schuld geven of de slachtofferrol aannemen. Dit zijn faalangstreflexen.

Door alle relaties die verbroken worden, kans op ziektes, eenzaamheid en nog meer ellende wat ons kan overkomen, kan de behoefte aan controle toenemen. Als we de kans op falen kunnen voorkomen, voelt dat beter. Ondertussen hebben dan wel veel last van faalangst.

Angst kan functioneel zijn, maar faalangst is dat zelden. Het is jammer als faalangst een nieuwe relatie in de weg gaat staan en leidt tot vermijdingsangst. Toch gebeurt dit vaak als er net iets te vaak teleurstelling is geweest, liefdesverdriet of afwijzing als de liefde niet wederzijds is. Sommigen gaan dan maar op zoek naar de perfecte partner – de bekende speld in de hooiberg – of roepen dat ze happy singles zijn.

Wat kun je doen om faalangst te verminderen om weer open te staan voor de liefde?

1 reactie op Balen van Falen

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.