2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Belemmerende overtuigingen opsporen

Belemmerende Overtuigen Belemmerende overtuigingen hebben impact op de slaagkans van relaties.

Iemand die denkt dat hij niet de moeite waard is om van te houden, zal niet echt geloven dat hij iemand zal vinden die lang van hem zal houden. De kans is dat hij het snel opgeeft of bij de minste of geringste twijfel aan het enthousiasme van de ander er geen moeite meer voor doet. Ook wanneer je denkt dat je alleen een relatie krijgt -en houdt- door alsmaar je uiterste best te doen, kun je al moe worden van de gedachte om aan een relatie te beginnen. Een derde voorbeeld is denken dat je geen passende partner kunt vinden en dan maar genoegen neemt met minder. Deze gedachten zijn voorbeelden van belemmerende overtuigingen. Die overtuigingen zitten op tal van sociale terreinen die met het krijgen en onderhouden van een relatie te maken hebben. Het kunnen herkennen en de oorsprong opsporen bezorgt je een meer “open mind” en vergroot het potentieel aantal partners waarmee je iets kunt beginnen.

Angst is een factor die belemmerend werkt in het je open stellen voor een ander. In een vorig blog noemde Joyce al een aantal aspecten aan die angst, zoals negativiteit, perfectionisme, besluiteloosheid en overdreven voorzichtigheid. Het werkt twee kanten op: overtuigingen kunnen angst oproepen en angst kan mensen tot overtuigingen brengen om de angst te rationaliseren. In beide gevallen is de uitdaging om de angst te erkennen en onder ogen te zien en zo de belemmering op te heffen.

Dat kunnen omgaan met potentieel belemmerende overtuigingen hebben Joyce Boerkoel en ik opgevat als een competentie of vaardigheid. Het zijn vaardigheden die ingeschat kunnen worden met een vragenlijst. Die vragenlijst, de Relatie Vaardig Scan (RVS), kun je op de site van IndiviDuo deels gratis invullen. Wie niet helemaal zeker weet of hij/zij optimaal geoefend is in relatievaardigheden, doet er goed aan om de RVS in te vullen.

Vaardigheden die in de RVS aan bod komen en waarbij potentieel belemmerende overtuigingen zitten, zijn onderwerpen als  “communicatie”, “man-vrouw verschillen”, “do’s and dont’s bij een eerste contact” en “verlegenheid”.

Wanneer je bij jezelf belemmeringen constateert kun je bij mij en andere contacten van Joyce een workshop of coaching doen. Ik geef twee workshops: Belemmerende Overtuigingen en Kijk op Geluk. Ook de manier waarop je denkt dat je gelukkig wordt of blijft en of je daarbij afhankelijk bent van een partner kan belemmerende overtuigingen opleveren. In de workshop deel je met een beperkt aantal deelnemers welke overtuigingen je hebt. Dat gaat in een sfeer zonder oordelen, waarbij je uitgenodigd wordt om achterliggende oorzaken nog nader te onderzoeken. Niet alle overtuigingen zijn belemmerend, maar wanneer je in de workshop ontdekt dat andere deelnemers andere overtuigingen hebben dan roept dat de vraag op hoe zeker jouw overtuigingen zijn of hoe lang je er aan vast wilt zitten.

Het is duidelijk dat de invloed van het gezin en de cultuur waarin je bent opgegroeid daarin een grote rol spelen. Daar ligt vaak de bron van een belemmerende overtuiging. Misschien wil je wel van die invloed af, zodat je met een open mind een nieuwe relatie kan aangaan. Bedenk daarbij dat het helpt om compassie te hebben met jouw eigen neiging tot oordelen en het vormen van overtuigingen en dat de ander met dezelfde neiging worstelt.

Geschreven door Bert Stoop, Psycholoog

2 reacties op Belemmerende overtuigingen opsporen