2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Belemmerende overtuigingen de vrije teugel geven

Belemmerende overtuigingenIs een overtuiging niet al per definitie belemmerend? Niet per se, want zoals een trekpaard een tuig wordt aangebonden om de kar te trekken, zo kan een overtuiging jouw beslissingen vergemakkelijken. Het paard is dan weliswaar iets minder vrij en jij hebt iets meer bewegingsvrijheid. Dat lijkt gemakkelijk, maar zijn de overtuigingen die we ons in ons leven hebben aangemeten wel overtuigingen waarbij we ons lekker en vrij voelen?

Naast twijfels delen kun je jezelf de vraag stellen: zit er achter mijn overtuiging een andere overtuiging en achter die overtuiging weer een ander? Alsof het een Droste cacao blik is met daarop de foto van de vrouw die een blad in haar handen waarop een blik waarop een vrouw staat die een blad in haar handen houdt, waarop… enz.. Gelukkig hoeven we niet ver te zoeken. Het kan al bevrijdend werken wanneer we ontdekken dat de eerste onderzochte overtuiging helemaal niet zo vast ligt.

Een voorbeeld: stel je denkt dat het je nooit zal lukken om een blijvende relatie te vinden, dat het altijd een keer vast zal lopen. Je kunt die overtuiging hebben omdat je in het leven hebt gemerkt dat al jouw liefdesrelaties een keer zijn overgegaan. De overtuiging is als ware gebaseerd op jouw ervaring. Wanneer je terugkijkt kan je tot de conclusie komen dat je in de relatie altijd naar bevestiging hebt gezocht dat je er mocht zijn. Het kan zijn dat je je realiseert dat jouw ouders die bevestiging jou als kind ook nooit gaven. Ieder mens wil zich graag geliefd voelen en liefde geven, maar wanneer de ander in de relatie meer afstand neemt, dan kan de onzekerheid toeslaan. En vanuit jouw onzekerheid ga je misschien dingen doen en zeggen die het weer verergeren.

Wanneer je je bewust bent van de keten tussen deze overtuigingen kun je beginnen met je af te vragen wat jouw diepste overtuiging klopt en of er ook andere overwegingen zijn die leiden tot een andere kijk op de zaak. Het meest effectief is deze overwegingen te delen met anderen, zodat je feedback krijgt over jouw logica en wijze van redeneren.

Al doende kom je als het ware tot het besluit om het paard “af te tuigen” en weer vrij te laten en vervolg je je pad op eigen kracht.

Bert Stoop heeft dit blog geschreven. Hij geeft de Workshops Belemmerende Overtuigingen & Kijk op Geluk.

Over welke overtuigingen heb je geen twijfel en over welke wel?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.