2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Benaderbaar

Persoonlijke ruimteOm een relatie op te bouwen is het noodzakelijk om bij de ander in de buurt te komen én om iemand anders jou te laten benaderen.  Bij een intieme relatie laat je iemand eerst toe in jouw persoonlijke ruimte en vervolgens ook in jouw intieme ruimte.

Wat is je Persoonlijke ruimte?
Per persoon en per cultuur verschilt de persoonlijke ruimte, maar in West Europa houden we ongeveer een armlengte afstand van elkaar. Binnen deze ruimte voel je je veilig en normaal gesproken laat je niet veel mensen dichterbij komen, behalve goede vrienden of familie waar je een bijzondere band mee hebt. Heb je een normaal gesprek met iemand en de ander staat te dichtbij, dan zet je een stapje achteruit indien dat mogelijk is.

Hoe kom je binnen in iemand z’n persoonlijke ruimte?
Door een hand te geven en je voor te stellen, ben je al binnen in deze zone! Loopt het gesprek goed, dan kan je in deze ruimte blijven.

Wat is je Intieme ruimte?
De intieme ruimte is de ruimte van ongeveer 15 cm of minder rond je romp en hoofd. Normaal laat je iemand alleen toe in je intieme zone als je een intieme relatie hebt. Goede vrienden en familie kunnen wel een knuffel of zoen krijgen, maar daarna gaan ze meestal weer uit je intieme ruimte en blijven daarna vaak in je persoonlijke ruimte. Ruziënde mensen kunnen ook in elkaars intieme ruimte belanden, maar dit voelt heel bedreigend.

Hoe kom je binnen in iemand z’n intieme ruimte?

  • Door iemand een schouderklopje te geven, een high five, een knuffel en bij sommige dansen kom je dichterbij dan gebruikelijk.
  • Als je iemand niet goed verstaat, kan je met je oor wat dichterbij komen en vragen “wat zeg je?”
  • Door niet recht tegenover iemand te gaan zitten of staan, maar er naast of in een hoek, kan je de afstand een stuk kleiner maken. De afstand tussen jullie is daadwerkelijk kleiner maar wordt toch niet zo ervaren.
  • Zoek excuses om iemand aan te kunnen raken. Lees wat over wat nagelvormen of over handlezen zodat je een leuke reden hebt om de hand van de ander aan te raken.

Let goed op hoe je gesprekspartner reageert op je toenaderingen. Zodra je ziet dat de ander een stap achteruit wil doen of met zijn/haar hoofd iets naar achteren gaat, dan ben je te dichtbij gekomen.

Wil je een relatie, dan moet je natuurlijk de ander wel de kans geven om bij jou in de buurt te komen. Besef dat het tempo verschilt per persoon; het duurt soms een tijdje voordat je dichterbij kunt komen.

Heb jij nog een tip om op een leuke manier dichterbij te komen?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.