2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Beschaafd jezelf zijn

jezelf blijvenIn vorige blogs schreef ik dat je vooral jezelf moest blijven. En natuurlijk is het van belang dat je je niet zo aan gaat passen aan je partner dat je jezelf kwijt raakt. Vooral pleasers hebben die neiging.

Maar compleet jezelf zijn zónder dat je rekening houdt met je omgeving gaat wel wat ver. Op een eerste date winden en boeren laten wordt zelden gewaardeerd, maar je bent dan wel lekker jezelf. We zijn immers geen dieren. Onze “beschaving” zorgt ervoor dat anderen geen aanstoot aan ons nemen.

Dus als we een lekker ding zien, houden de meeste mensen zich in en gaan niet in billen knijpen. Onze cultuur accepteert dit gedrag niet. Ook alles zeggen wat je denkt, wordt niet gewaardeerd. We houden onze oerdriften in toom en daarmee zijn we niet compleet onszelf.

Het kan een keuze zijn om jezelf wat te veranderen, omdat je je daar prettiger bij voelt. Zo heb ik geleerd om beter te luisteren naar anderen en mijn neiging om mijn eigen verhaal direct te willen vertellen voor me te houden. Want anders ben ik meer met mezelf bezig dan gefocust op het verhaal van de ander.

De kunst is om te balanceren op de lijn tussen het sociaal wenselijke en daarbij jezelf niet te verliezen. Zolang de aanpassing een bewust gekozen verandering is, kan het bijdragen tot meer geluk. Het mooiste is om je beste zelf te laten zien.

 

 

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.