2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Betutteling

RIVM zorgt voor singlesDe overheid vertelt wat singles wel of niet mogen doen qua intimiteiten om zo het risico op het verspreiden van het coronavirus te beperken. Natuurlijk willen ze voorkomen dat de IC’s te vol kwamen. Maar aan de andere kant hebben we een intelligente lockdown en dan verwacht je toch ook dat singles daar zelf verstandig mee omgaan.

Het ging overigens niet alleen om singles, maar ook om mensen met een LAT-relatie en andersoortige relaties die niet bij elkaar wonen. Voor die hele groep bepaalde het RIVM dat ze intiem lichamelijk contact moesten vermijden. En gaf het instituut adviezen mee zoals aan soloseks doen met anderhalve meter afstand.

Daarna versoepelden de regeltjes en mocht je wel een vaste seksbuddy hebben. Diverse kranten in meerdere landen verbaasden zich over de adviezen van het RIVM. De Ierse nieuwssite Buzz  schreef dat het typische ruimdenkende advies van Nederland ook suggesties gaf voor koppels om hun seksuele relatie te onderhouden terwijl een van hen ziek is, zoals het vertellen van erotische verhalen aan elkaar. The Guardian kopte “Dutch official advice to single people: find a sex buddy for lockdown”. In de meeste andere landen gaf de overheid geen officieel advies over seks tijdens de crisis.

Na alle ophef in de media kwam het RIVM met nuances aanzetten, want het was namelijk niet de bedoeling om ‘random sekscontacten te hebben’. “Het advies is meer bedoeld voor mensen die in een LAT-relatie zitten of seks willen hebben met iemand die ze al langer kennen. Mits je allebei klachtenvrij bent.”

Vervolgens schreef het RIVM “Het is logisch dat u als single ook lichamelijk contact wilt hebben. Het is wel extra belangrijk dat u bij intimiteit en seks het risico op het coronavirus zo klein mogelijk houdt. Bespreek samen hoe u dat het beste doet. Spreek bijvoorbeeld met eenzelfde persoon af om lichamelijk of seksueel contact te hebben (bijvoorbeeld een knuffelmaatje of ‘seksbuddy’), mits u klachtenvrij bent.”

Bijzonder dat ons land alles zo goed wil regelen en ook wel lief dat het RIVM zich zorgen maakte of singles wel voldoende seks en knuffels kregen. Ik vraag me echter af wie zit te wachten op richtlijnen voor je seksleven. Het lijkt mij logisch dat je in deze tijd niet afspreekt met mensen die virusklachten heeft én dat je je intieme contacten beperkt. In een intelligente lockdown hoef je dat toch niet aan volwassen singles te melden? Krijgen we binnenkort een nieuwe richtlijn voor de singles die niet blij zijn met hun huidige vaste knuffelmaatje?

Wat vind jij van de regels die de laatste tijd speciaal voor singles zijn bedacht?

5 reacties op Betutteling

 • Roelie:

  Belachelijk wAt de overheid allemaal bedenkt wat we moeten! Het lijkt wel een dictatuur ! Straks moeten we ingeënt worden zo niet dan… dreigingen. Dikke bekeuringen zelfs bedenken bij overtreding buiten de 1.5 ook strafblad. Hoever zijn ze gezakt!! Vreselijk! Het vrije Nederland ooit wordt door Corona een dictatuur

 • Bert Stoop:

  De anderhalve meter regel is een kans om toenadering tussen man en vrouw nu eens op een evenwaardiger manier vorm te geven. Vroeger was de man die op een subtiel signaal weer een stapje dichterbij deed. Nu hebben we de gelegenheid om het allemaal eens op een andere manier te doen.

  • Ik ben het niet helemaal met je eens Bert. Het contact rustig opbouwen, de tijd nemen om elkaar te leren kennen en niet meteen intiem worden is goed om een fundatie op te bouwen. Maar bij een fijn contact opbouwen hoort ook flirten. Dat gaat over en weer. Even aanraken hoort daarbij. Ook vrouwen en misschien wel juist vrouwen doen dit vluchtig om aan te geven dat het contact oké is. Het hele natuurlijke flirtgedrag (de normale manier waarop mensen laten zien dat ze elkaar leuk vinden) ligt daarmee in duigen. Misschien hebben mannen niet goed door dat vrouwen ook actief flirten? Vrouwen moeten nu nog beter hun best doen om te laten zien dat ze iemand leuk vinden.

 • Christina:

  Nou Joyce, Ik ben het helemaal met je eens! Belachelijk en ongekend ook vind ik het en erg betuttelend dat de overheid zich met het seksleven van singles bemoeit. Inderdaad, we zijn volwassen mensen en zelf heel goed in staat voor onszelf te zorgen.
  Inmiddels ben ik al jaren geen single meer, lees nog wel regelmatig je blog, en vind dat je leuke activiteiten organiseert!
  Eerlijk gezegd was ik ontzettend blij dat ik in deze bizarre corona tijd een hele lieve man naast me had en heb!
  Ik wens iedereen heel veel liefdevolle geniet- momenten , volg je hart en blijf gezond!

  harte-groet, Christina.

 • Lesley:

  Leuk om te zien dat het RIVM het bespreekbaar maakt. Uit de Anglosaksische reacties is te zien dat dat daar niet gebeurd en dat Nederland als open minded gezien word. Als we allemaal ons verstand gebruiken dan is die tijdelijke 1,5 meter een leuke gezamenlijke uitdaging.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.