2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Bindingsangst ontmoet verlatingsangst

Bindingsangst en VerlatingsangstHet is mogelijk om zowel bindingsangst als verlatingsangst te hebben. Bij beiden gaat het om het risico van het verlies van liefde.

In het onderstaande plaatje staat “veilig (gehecht)” linksboven. Dat is het geval als er geen angsten zijn met betrekking tot binding en verlating. Veel bindingsangst staat onderaan en veel verlatingsangst staat rechts.

Verschil relatieangsten

Mensen met bindingsangst trekken mensen aan die verlatingsangst hebben en andersom. Misschien klinkt dit heel tegenstrijdig. Maar die angsten zijn beide ontstaan op het moment dat je niet kreeg wat je nodig had. Iemand die bindingsangst heeft gekregen, kreeg dat doordat deze persoon bijvoorbeeld als kind nauwelijks werd getroost als hij dat nodig had. Deze vertrouwde situatie wordt onbewust weer opgezocht en wordt gevonden bij iemand met verlatingsangst!

Allebei willen ze een zekere afstand bewaren; ze laten de ander niet dichterbij komen omdat dat veiliger voelt. Ze willen beiden niet gekwetst, verlaten of afgewezen worden. Degene met verlatingsangst wil de afstand zo klein mogelijk houden om zo bevestiging te krijgen, terwijl degene met bindingsangst juist afstand wil houden.

Die neiging om fysiek en psychisch afstand te houden wordt alleen maar groter als de druk van het claimen toeneemt. De focus is vooral  op wat allemaal niet goed is aan de ander en zo wordt de toenemende afstand gerechtvaardigd. Dan komt een omslagpunt, want degene met verlatingsangst wil niet verlaten worden en vergroot zelf de afstand. Nu realiseert degene met bindingsangst dat hij de ander niet wil verliezen en ziet nu weer de positieve kanten van de ander. Bindingsangst kan dus omslaan in verlatingsangst en andersom.

Herken je dit? Dit proces lijkt op een magneet en dan met de dezelfde polen naar elkaar toe. Wat je ook doet, je komt niet dichter bij elkaar… totdat jullie beiden doorkrijgen wat er aan de hand is en jullie daar beiden mee aan de slag willen gaan.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.