2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Bindingsangst?

Heb je bindingsangst?50% van de bevolking is veilig gehecht en de rest ervaart bepaalde angsten om een duurzame relatie aan te gaan. Gelukkig is die angst niet voor iedereen even sterk en hoef je niet helemaal perfect te zijn om relaties aan te gaan!

De angsten kunnen per persoon verschillen. Bij bindingsangst ontbreekt het aan vertrouwen in anderen en dat kan heel langzaam weer worden teruggewonnen.

Dit artikel gaat over mensen die moeite hebben om zich te binden.  Eigenlijk is dat wel gek. Als baby overleefden we niet zonder minimaal één goede ouder of opvoeder. Het zou logisch zijn dat je je dus ooit verbonden hebt gevoeld.

Maar wat als je geen goede start hebt gekregen en als je niet of nauwelijks geknuffeld werd of getroost. Of als je ouders onvoorspelbaar waren. Ooit heeft iemand die je dierbaar was je vertrouwen geschonden.  Dit kan ook wat later in je jeugd zijn ontstaan door bijvoorbeeld pesten. De pijn die je toen voelde, wil je niet meer ervaren.

Door jezelf terug te trekken voorkom je pijn. Dat werkte prima in je kindertijd. Alleen: wat als je volwassen bent en een relatie aan wilt gaan? Dan heb jij een probleem en ook je toekomstige partners kunnen daar last van krijgen. Vluchtgedrag is niet bevorderlijk voor een leuke relatie.

Heb jij bindingsangst?
Af en toe twijfelen over een relatie is heel normaal. Pas als je beslist dat je nooit een vaste relatie aan wilt gaan of geen toekomstplannen wilt maken, dan is er wel iets aan de hand. Hetzelfde geldt als je altijd valt op iemand die geen vaste relatie met jou wil hebben, als je denkt dat er altijd wel een betere partner rondloopt voor je, de relaties die je hebt gehad altijd veel te saai vond en op zoek bent naar een spannende vent of gevaarlijke vrouw. Je kan niet goed nadenken door de angst. Herken je hier veel van? Dan heb je grote kans dat je last hebt van bindingsangst.

Hoe herken je bindingsangst bij anderen?
Je merkt dat je partner telkens weer afstand wil creëren tussen jullie. Het kan dat de ander bang is voor intimiteit.

Gelukkig kan je zelf heel veel doen aan bindingsangst met 7 tips.

Heb jij bindingsangst of heb je weleens een relatie gehad met iemand die last had van bindingsangst? Zo ja, hoe ging je er mee om?

 

3 reacties op Bindingsangst?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.