Eerlijk duurt het langst en andere uitdrukkingen

Gepubliceerd op 12 april 2020 om 19:34

Zoals niet veel mensen weten, ben ik iemand van de ‘tegeltjeswijsheden’. Niet dat ik er nu per definitie naar leef, maar ik heb met sommige dingen wel dat ik mij erin kan vinden.

‘Eerlijk duurt het langst’ wat zoveel zegt als: met eerlijkheid komt men in de wereld het verst. Daar kan ik mij helemaal in vinden. Toch moet ik eraan toevoegen, dat ook iets ‘verzwijgen’ bij mij onder de noemer oneerlijk valt.

‘De kat op het spek binden’ ook zo’n leuke: iemand zo sterk in de verleiding brengen dat hij die niet kan weerstaan’. Het gevolg is meestal dat hij iets slechts of ongewensts doet. Jammer alleen dat het ook vaak gebruikt wordt als een excuus. Net als ‘Buiten de pot piesen’ waarbij er overspel plegen wordt bedoeld. Wat ik dan kwalijk vind, is dat er gezegd wordt: “Ik kon er niets aan doen, ik was dronken…” – Ja, vast! Nou er is niemand die je een pistool op je hoofd heeft gezet, je neemt zelf te veel alcohol, dus daar kom je bij mij niet mee weg!

‘Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken’. Het karakter van een mens verandert meestal niet bij het ouder worden. ‘Klopt, als een zwerende vinger’, ja en zo raak ik op dreef met de spreekwoorden en gezegden!

Berouw komt na de zonde’. Je krijgt altijd te laat spijt van een verkeerde daad. Dus zeg ik maar zo: ‘Bezint eer ge begint’, betekent dat je eerst na moet denken voor je iets doet. De gevolgen kunnen wel eens niet te overzien zijn als je ondoordacht handelt. ‘Een leugentje om bestwil is geen zonde’ als je om iets goeds te bereiken liegt is dit geoorloofd. Toch heb ik hiermee al wat leugentjes gehoord in mijn leven, die eigenlijk helemaal niet als doel hadden iets ‘goeds’ te bereiken. Dus dat raakt wat mij betreft, ‘Kant nog wal’, dus geen zinnig argument.

Door: Mona Biek


«   »