Een winter vol huidhonger

Gepubliceerd op 3 december 2020 om 17:30

Bij de term ‘huidhonger’ wordt er vaak onterecht, gedacht dat het louter en alleen om het gemis aan seksueel contact gaat. Maar huidhonger is meer dan dat. Zeker nu we minder gemakkelijk in contact kunnen komen met anderen, missen we ook de knuffel, een arm om ons heen, de hart-tot-hart verbinding.

Confronterende commercials

Nu het alweer vroeg donker wordt buiten, er weinig alternatieven zijn om te ondernemen, want verenigingen en clubs zijn veelal gesloten of hebben dusdanige restricties. Hierdoor verdwijnt het spontane karakter steeds meer naar de achtergrond en blijven we meer thuis dan ooit. Op tv worden we overvoerd met reclames over de gezelligheid rondom de feestdagen. Maar wat als je alleenstaand bent? Dat zie je in de reclamespots niet, want eenzaamheid ‘verkoopt’ niet. Het stukje angst, dat de mogelijkheid bestaat dat de feestdagen dit jaar anders dan voorheen zijn, maakt je toch bewust, onbewust onzeker. Want we zijn nu eenmaal sociale wezens, die niets liever willen dan ons begeven onder andere mensen.

De noodzaak van fysiek contact

Fysiek contact heeft vele pluspunten: zo verlaagt het ons stressniveau, vermindert innerlijke onrust, werkt bloeddrukverlagend en maakt gelukkiger. Dit laatste komt vanwege de aanmaak van Oxytocine, beter bekend als het ‘knuffelhormoon’. Aanraking, sociale contacten en liefde stimuleren de aanmaak van Oxytocine, vandaar dat er steeds meer mensen mede door thuiswerken en sociale isolatie, in een burn-out terecht komen.

Als er één schaap over de dam is

Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om (online) trainingen te volgen op het gebied van zelfontwikkeling en bewustwording. Evenementen zoals een virtuele blind-date bij te wonen, de online kookworkshop, of ervoor te kiezen deze tijd te gebruiken om aan het eventuele ‘oud zeer’ te werken. Wandelcoaching heeft een bewezen heilzame werking voor zowel lichaam als geest. Daarbij werk je aan je conditie en ook de zogenaamde ‘lock-down kilo’s’ worden tegelijkertijd aangepakt. Relatiebemiddelingsbureau IndiviDuo biedt naast coaching op kantoor, online, ook wandelcoaching aan. Tot we weer groenlicht hebben om ons oude leven op te pakken, moeten we met elkaar deze periode door zien te komen. Toch door nu alvast te kijken naar de toekomst, en hetgeen we straks willen gaan ondernemen, maakt het in ieder geval meer dragelijk.

Door: Mona


«   »