2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Complimenten geven

ComplimenterenComplimenten zie ik als een cadeautje, een blijk van waardering. Het is toch heerlijk om een cadeautje te krijgen? De ontvanger voelt zich prettiger en misschien zelfs wel gestimuleerd om dit vaker te tonen en ook de gever voelt zich fijn als het compliment in ontvangst genomen wordt.

Complimentengevers letten op positieve zaken. Ze genieten meer en zijn leukere mensen. Een compliment is gratis en zo gemaakt. Eigenlijk is het wel jammer dat niet iedereen makkelijk complimenten geeft.

Al eerder schreef ik een artikel over De Kunst van het complimenteren. Dat ging voornamelijk over het in ontvangst nemen van complimenten. Het is niet fijn als je een compliment geeft en de loftuiting wordt niet ontvangen. Het wordt weggewimpeld, niet geaccepteerd, niet geloofd of men weet echt niet hoe het compliment aangenomen moet worden.

Ben je het niet gewend om complimenten te geven?
Start dan met één compliment per dag. Je weet vast wel iets te bedenken. In het begin is het lastig om iets te vinden om daar een compliment over te maken. Ook het daadwerkelijk uitspreken of opschrijven kan onwennig zijn in het begin. Na een week gaat het je echt wel makkelijker af!

Waarover geef je complimenten?
Je kan over heel veel zaken complimenten maken. Je ziet iets moois bij een persoon (kleding, schoenen, lach, eigenschap, etc.), de ander maakt een leuke opmerking of grap of iemand doet iets voor je waar je blij van wordt. Een compliment is jouw mening dus je kan het beter zeggen “Ik vind jouw lach mooi” i.p.v. “Jouw lach is mooi”.

Hoe neem je een compliment in ontvangst?
Geniet van het cadeau, luister echt, kijk iemand aan, glimlach en zeg gewoon “Dank je wel “. Ben je eraan gewend om complimenten te ontvangen, dan kan je even erop in gaan en ermee instemmen. Als je te horen krijgt dat je straalt, kan je vertellen dat je verliefd bent. Vertelt iemand je dat je mooie schoenen draagt, dan kan je zeggen “Bedankt, ik vind ze ook erg mooi”. Kan je een compliment aannemen dan accepteer je hoe iemand anders positief over je denkt. Je bent dus niet arrogant of ijdel als je complimenten ontvangt!

Weet jij iets waarover je makkelijk een compliment kunt maken?

 

1 reactie op Complimenten geven

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.