2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Dans je vrij!

belemmerende overtuigingenIk ben het niet waard, ik ben niet goed genoeg, ik mag er niet zijn, ik mag geen fouten maken…
Helaas denkt bijna iedereen wel iets dergelijks. Het zijn belemmerende overtuigingen die ons klein houden, ons inhouden. Ergens heb je iemand iets horen zeggen waardoor jij denkt dat die belemmerende overtuiging waar is.

Met die gedachte leef je minder uitbundig dan je zou willen en je voelt je minder gelukkig. Je leeft met je voet op de rem. Misschien heb je zelfs wel het gevoel dat je een rol speelt omdat je denkt dat je jezelf niet mag zijn. Je loopt op je tenen om een toneelstukje te spelen, zodat anderen jou wel leuk en aardig vinden.

Wat nou als je weer mag spelen, lol mag hebben, niet bang hoeft te zijn wat anderen van jou denken en vooral: jij jezelf mag zijn? Zou dat niet super zijn?

Zelf ervaar ik dit gevoel met dansen op blote voeten. Daar zijn speciale bijeenkomsten voor in het hele land. Daar vindt niemand dat je raar danst. Het publiek wat er komt, oordeelt niet zo snel over hoe jij eruit ziet, wat je voor kleding je aan hebt en hoe jij je beweegt. Door daar te dansen, ervaar ik dat ik op dat moment niet meer nadenk over hoe ik overkom op anderen. Ik geniet van de muziek en het dansen komt dan vanzelf. Ik ga dan echt uit mijn hoofd en beland dan echt in mijn lichaam.

Blotevoetendansen klinkt misschien wat zweverig. En het klopt wel dat ik me vrijer voel om te bewegen zonder schoenen. Tegelijkertijd voel ik me juist veel meer “met beide voeten op de aarde”. Na een avond dansen voel ik me heerlijk relaxt en heb ik het idee dat ik de wereld weer helemaal aan kan. En van belemmerende overtuigingen heb ik dan totaal geen last. Dit gun ik iedereen!

Lijkt het je leuk om met een groepje naar zo’n dansavond te gaan? Eerst samen een hapje eten?

7 reacties op Dans je vrij!

 • Hans:

  Dansen geeft mij ook de gelegenheid om meer contact met mijn lichaam te maken. Gedachten verdwijnen en er komt een gevoel van vrijheid voor in de plaats. Vanuit het hoofd naar je diepere Ik, waar je de rust kunt vinden. Het is een andere manier dan mediteren. Wandelen in de natuur of sporten geeft mij ook dat gevoel van diepe innerlijke rust en zelfvertrouwen. ZIJN zoals ik ben. Het verlangen jezelf kunnen en mogen zijn is voor mij naast Liefde geven en ontvangen van essentieel belang voor een gelukkig leven. Fijn dat jij ook jouw levenswijsheid hebt gedeeld Joyce.

 • Harry:

  Hallo Joyce,

  Dank voor deze suggestie.
  Achter jouw tekst kan ik merendeels staan.
  Of niemand het raar vindt, dat je daar raar danst, ik denk dat je ‘t beter kunt formuleren als wanneer je het nog nooit gedaan hebt, of weet ik veel hoe vaak, je mogelijk veel raar vindt, wat daar gebeurt, omdat het nogal af kan wijken van het stereotype dansgebeuren.
  Maar dat mag je dan denken. En vooral…voelen…en nodig hebben. Kijk maar wat er dan met je gebeurt. De mens is en blijft ook een kuddedier he, dus ook daar.

  Ik houd al mijn hele leven van vrij dansen en doe zelf veel aan blotevoetendans en ben al wat keren bij o.m. DansJeVrij geweest.
  Andere vormen zijn Ecstatic Dance, 5 Ritmes, OpenFloor enz. enz..

  Ik organiseer, samen met anderen, al zo’n 6 jaar een dergelijke vorm in Zwolle. Het heet EigenWijzeDans. Op de zondagochtend.
  Misschien een idee om daar eens heen te gaan met een groep?
  Of Ecstatic Dance Zwolle? Dat is vrijdagavond, ik ben er pas nog geweest.
  Dag, Harry

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.