2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

De eerste keer

comfortzoneAlles wat je een eerste keer doet is spannend of net iets bijzonderder dan de keren dat je het weer doet. Denk maar aan je eerste date, zoen, maar ook de eerste keer dat je los fietst. Elke keer dat je nu op een fietst stapt, dan denk je vast niet meer aan die ene keer dat het je lukte om zonder hulp zelf te kunnen fietsen. Sterker nog, ik denk dat veel mensen dit zich niet eens meer herinneren!

Alles wat je nu gewend bent te doen is nu voor jou bekend terrein en het voelt waarschijnlijk niet meer als risicovol. Dit wordt ook wel je comfortzone genoemd. Jouw gewoontes en alledaagse patronen vallen daar ook onder.

Ze je een stap buiten je comfortzone, dan ga je wel een stukje spanning ervaren. Het is nieuw terrein voor je en dus beland je in de learningzone.

Door een bepaalde activiteit vaker te doen, gaat het daarna makkelijker. Je kunt het zien als een groot veld met hoge begroeiing waar je doorheen loopt. Door elke keer dezelfde route door het veld te lopen, maak je een paadje. Over een paadje loopt het natuurlijk veel makkelijker dan door hoge begroeiing heen ploegen.

Zie je het veld waar je doorheen kan gaan lopen als een onveilig oerwoud, dan ga je niet naar je learningzone, maar kan je doorschieten naar de paniczone. Je voelt dan teveel weerstand waardoor je die hele learningzone niet ziet zitten en je kruipt als het kan weer veilig terug in de bekende cocon van de comfortzone.

Een eerste keer naar een single activiteit gaan, voelt voor veel mensen als een learningzone. Het is best spannend om die stap te zetten. Je gaat nieuwe mensen ontmoeten en je weet niet of je daar wel aansluiting bij gaat vinden. Na een half uur is bij de meeste mensen de spanning alweer afgenomen en voelt het als een prima stap. Het is dan niet meer zo spannend om naar een volgende activiteit te gaan. Gek eigenlijk…je gaat wéér nieuwe mensen ontmoeten, je weet van te voren niet of je die mensen leuk vindt en soms ga je zelfs naar een activiteit die je nooit eerder hebt gedaan! Maar doordat je weet dat het daarvoor reuze meeviel, durf je deze stap nu veel makkelijker te zetten.

Het is jammer als je een eerste stap niet durft te zetten. Je blijft dan hangen in wat je altijd al deed. En als je altijd blijft doen wat je deed, krijg je wat je altijd al kreeg.

Wil je wel maar durf je niet omdat het voelt alsof je in die paniczone belandt? Kijk dan of je kleinere stapjes kunt zetten in die richting die je op wilt. Dan voelt het niet meer alsof je een sprong in het diepe maakt. Wil je je bijvoorbeeld laten inschrijven voor relatiebemiddeling, kies dan eerst voor het lezen van de nieuwsbrieven en ga dan een kennismakingsgesprek aan zodat relatiebemiddeling dichterbij komt.

Weet jij nog meer kleine stapjes die je kunt zetten om de grote sprong naar een relatie te maken?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.