2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

De klik verklaard

Waarom val je op iemandWaarom vind je iemand leuk? En waarom werkt de ene relatie wel en de andere niet? Vaak hoor je dan mensen zeggen; ‘je hebt gewoon een klik, of niet’. Iedereen vindt weer iets anders belangrijk in een (potentiële) liefdespartner, dus het is moeilijk om te zeggen wat dan dé klik veroorzaakt. Maar vanuit de psychologie kunnen we wel het één en ander verklaren.

De driehoekstheorie van liefde (Sternberg, 2004) gaat ervan uit dat liefde kan bestaan uit drie verschillende componenten:

  1. Vriendschappelijke intimiteit: Deze component bestaat uit elkaar aardig vinden en gevoelens hebben van nabijheid en verbondenheid.
  2. Passie: Deze component bestaat uit de drijfveren die leiden tot romantiek, fysieke aantrekkingskracht en seksuele voldoening.
  3. Verbintenis: Betekent op korte termijn: beslissen dat je iemand leuk vindt of van iemand houdt en wil proberen een relatie aan te gaan. Betekent op lange termijn: beslissen dat je de liefde wilt behouden.

Voor ‘volmaakte liefde’, zoals mensen deze vaak zoeken in serieuze dating, zijn alle drie de componenten van belang. Het kan ook zijn dat wat jij met een ander ervaart maar uit één of twee componenten bestaat. We noemen dit dan geen ‘volmaakte liefde’ maar bijvoorbeeld ‘vriendschappelijke liefde’ (wanneer je elkaar wel aardig vindt en verbintenis met elkaar aangaat, maar geen passie voelt). Wanneer je op zoek bent naar de zogenoemde volmaakte liefde en je mist het aspect van de passie, kan het voorkomen dat je geen ‘klik’ ervaart; “Ik zou best vrienden met deze persoon kunnen zijn, maar ik voel niet veel voor een liefdesrelatie met deze persoon”. Het is dan dus best mogelijk dat twee van de drie componenten aanwezig zijn, maar dat je, ondanks een leuke date, toch geen ‘klik’ voelt.

De theorie is niet bedoeld om te vertellen wat goed en fout zou zijn. Voor sommige mensen kunnen bepaalde componenten zwaarder wegen en ziet ‘volmaakte liefde’ er dus misschien net iets anders uit. Misschien geef jij de voorkeur meer aan romantische liefde in plaats van vriendschappelijke liefde, dat is allemaal prima. De liefdesdriehoek kan een handig middel zijn om op je gevoelens voor een ander te reflecteren, uit te zoeken hoe jullie je tot elkaar verhouden en erachter te komen welke aspecten hier een rol in spelen.

wat is een klik

Voor het ervaren of er wel of geen aantrekkingskracht is, is één ontmoeting vaak voldoende. Wetenschappelijk is bewezen dat het brein al binnen minder dan een seconde bepaald of je iemand wel of niet ‘leuk vindt’. Toch is het tijdens het daten verstandig om iets langer dan die seconde bij die ander in de buurt te zijn, om zo in een gesprek erachter te komen of er wellicht ook een duurzame basis is waarop een relatie gebouwd kan worden. Iemand moet bijvoorbeeld, in tegenstelling tot het foutieve ‘tegenpolen trekken elkaar aan’, wel voldoende gemeenschappelijk hebben met de ander. Het gaat hier dan voornamelijk om gemeenschappelijke waarden, attitudes en persoonlijkheid. Ook fysieke aantrekkelijkheid blijkt een belangrijke rol te spelen bij het vinden van een juiste relatiepartner. Hoe oppervlakkig het soms ook mag klinken: wanneer je iemand niet fysiek aantrekkelijk vindt, zal een relatie met deze persoon opbouwen waarschijnlijk ook een stuk lastiger worden. Gelijkheid en fysieke aantrekkingskracht blijken de twee belangrijkste factoren te zijn bij het verlangen om iemand voor een tweede keer te zien (Byrne, Ervin & Lamberth).

Wat is voor jou belangrijk in een liefdesrelatie? Wanneer voel jij die ‘klik’?

Geschreven door Eva Alberts, Toegepast Psycholoog.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.