2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

De kunst van het Aanspreken

Leren aansprekenOefenen met het aanspreken van anderen kan je gaan helpen om daarna die ene hele bijzondere aan te durven spreken. Door de ervaring van het oefenen voel jij je zekerder van jezelf, hoef je niet meer na te denken over jouw openingszin en ben je niet meer bang voor afwijzing.

Heb jij geen problemen om onbekenden aan te spreken, maar wél net die ENE?
Ga dan eerst oefenen met het aanspreken van mannen of vrouwen die je ook wel leuk vindt. Waarschijnlijk is dat ook nog wel spannend genoeg voor jou. Je krijgt hierdoor meer zelfvertrouwen om daarna nóg leukere mensen aan te spreken. Pas als je iemand wat beter leert kennen, weet je of je iemand leuk vindt. Je geeft jezelf hiermee meer mogelijkheden!

Wat en waar? Bedenk eerst een plek die geschikt is om te oefenen. Dat kan in een bar, bij een single activiteit, bij een open dag, in de pauze bij een concert, etc.. De beste plek is daar waar jij denkt dat jouw toekomstige partner ook naar toe zou gaan.
Hoe vaak? Ga de komende 3 maanden minimaal eens per week iets ondernemen zodat jij goed kunt oefenen. Kijk naar de UIT agenda’s, blader in het regiokrantje en bekijk single activiteiten. Meld je indien nodig aan en zet het in je agenda.
Hoeveel? Voordat je op pad gaat, stel je voor jezelf een doel. Hoeveel onbekende personen ga je aanspreken? Het is niet de bedoeling dat je 20 mensen op een avond aan gaat spreken. Drie goede gesprekken zijn immers veel leuker dan veel oppervlakkige praatjes. Het kunnen ook mensen zijn die je alleen van gezicht kent en waar je nooit een gesprek mee hebt gevoerd.
Wie? Als je mensen een cijfer zou moeten geven voor aantrekkingskracht dan ga je niet voor de tienen, want dat is niet prettig oefenen. Dan is de kans groot dat je helemaal niemand aanspreekt en dat is niet de bedoeling! Geef eerst jezelf een cijfer. Stel dat je jezelf een 7 geeft, dan ga je die personen aanspreken die jij qua aantrekkelijkheid tussen een 6 en 7 geeft. Lukt dat niet, ga dan oefenen met tussen de 5 en 6. Gaat het je (redelijk) gemakkelijk af? Verhoog dan het cijfer.
Extra tip: Spreek mensen aan die alleen staan, oogcontact met je zoeken, naar je glimlachen of waarvan je denkt dat ze veel overeenkomsten met jou hebben.

Heb je moeite om een gesprekje bij de kassa te beginnen?
Niet iedereen zit in dezelfde fase in het leven. Stel dat jij het al lastig vindt om een onbekende aan te spreken waar je helemaal geen relatie mee wilt aangaan, dan is de oefening hierboven niet geschikt om mee te beginnen. Ga eerst dagelijks mensen aanspreken die je niet kent. Dat kan je op allerlei momenten doen: in de supermarkt, buiten op straat, tijdens het wachten op de bus, etc.. Maak het jezelf niet moeilijk en ga niet bedenken hoe het hele gesprek moet gaan verlopen; je zegt of vraagt iets en wellicht ontstaat er een gesprek en misschien ook helemaal niet. Alles is prima, je bent gewoon lekker aan het oefenen. Ga ook niet bedenken of die ander wel zit te wachten op een gesprekje. Het kan zijn dat die persoon niet echt reageert en dan hou je het bij die ene zin, maar het kan ook zijn dat je iemand heel blij maakt. Er lopen heel veel eenzame mensen rond en jij kan hun dag helemaal goed maken met een simpele zin of een kort gesprek.
Als je gedurende 100 dagen dagelijks onbekenden hebt aangesproken, dan is het voor jou een gewoonte geworden. Grote kans dat je zo hele leuke mensen ontmoet!

Weet je echt niet WAT je kunt zeggen?
We kunnen wel alles gaan bedenken wat we willen gaan doen, je wilt wel oefenen, maar in praktijk lukt het niet. Pak dan nu pen en papier en ga met jezelf brainstormen wat je allemaal waar zou kunnen zeggen. Schrijf alles op wat in je opkomt en later kan je de flaters gewoon doorstrepen. Met deze oefening ben je je hersenen aan het trainen om creatiever te worden.
Waar kom je mensen tegen? Tijdens een wandeling, op de markt, je werk, een winkel, etc..
Wat kan je zeggen? Bedenk complimenten, opmerkingen over het weer, advies vragen of iemand helpen.

Weet jij nog een tip om makkelijker nieuwe mensen aan te aanspreken?

2 reacties op De kunst van het Aanspreken

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.