2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

De kunst van het complimenteren

Complimenten ontvangenComplimenten goed in ontvangst nemen is een kunst. Vaak wordt het compliment niet ontvangen, maar weggewimpeld met bijvoorbeeld “ach, die trui heb ik al jaren” of “vind je dat echt?”. Dat komt omdat we twijfelen of iemand het wel echt meent, het maakt ons onzeker, we vinden de prestatie niet zo bijzonder of denken dat anderen het compliment zouden moeten krijgen.

Het gaat de anderen helemaal niet om hoe jij over iets denkt. Iets is positief opgevallen en dat willen ze je laten weten. De ander neemt de moeite om jou een compliment te geven. Hoe kan je het beste reageren op complimenten? Kijk de ander aan, bedank, glimlach en geniet van het compliment.

Neem je complimenten in ontvangst, dan krijg je een goed gevoel. Krijg je vaker complimenten, dan word je positiever. Als je maar vaak genoeg hoort dat je mooi bent of iets goed doet, dan ga je er uiteindelijk zelf ook in geloven. Dan weet je dat het zo is en straal je dat uit.Soms begrijp je niet goed waarom je een compliment krijgt. Als het onduidelijk is en je wilt er wat van leren, vraag dan om uitleg. Dat moet je natuurlijk niet bij complimenten doen die overduidelijk zijn!

Krijg je van iemand heel veel complimenten, dan kan het heel goed zijn dat deze persoon jou heel bijzonder vindt. Iemand ziet duidelijk veel positieve kanten van jou en waardeert deze. Het kan zijn dat deze persoon verliefd op je is. Als je iemand leuk vindt en net hebt leren kennen, geef je elkaar vaker complimenten. Het is één van de manieren om aardig gevonden te worden. Je vertelt namelijk dat je de positieve kanten van de ander jou zijn opgevallen.

Geef je een compliment, verwacht dan niet automatisch een compliment terug. Het is geen ruilhandel. Help je een ander, ook al is dat door middel van een simpel complimentje, dan produceren je hersenen endorfine. Endorfine geeft jou een gevoel van geluk. Dus gebeurt bij jezelf iets positiefs als je een compliment geeft!

complimenten gevenBedankt voor het lezen van dit artikel. En alvast bedankt als je een reactie hieronder plaatst.

2 reacties op De kunst van het complimenteren

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.