2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

De leidende dame

De hoofdrolspelerLaatst zag ik de film The Holiday en een bepaalde dialoog raakte me. De film gaat over de Amerikaanse Amanda (Cameron Diaz) en de Britse Iris (Kate Winslet). Iris is al drie jaar verliefd en goed bevriend met een collega. Bij de kerstborrel van haar werk hoort ze tot haar schrik dat hij zich verloofd heeft. Amanda heeft het net uitgemaakt met haar vreemdgaande vriendje en wil de aankomende kerst niet alleen in haar veel te grote huis zitten. Beide vrouwen willen de feestdagen ontvluchten.

Via een internetsite voor woningruil komen de twee met elkaar in contact en besluiten voor twee weken van huis te ruilen. Iris ontmoet tijdens de woningruil de oude scenarioschrijver Arthur. Tijdens een etentje samen vindt de scene plaats waar ik het eerder over had.

 

Arthur zegt: “Iris, in films hebben we leidende dames en hebben we de beste vriendin. Ik zie dat jij een leidende dame bent, maar om de een of andere reden gedraag jij je alsof je de beste vriendin bent.” Waarop Iris antwoordt: “Je hebt gelijk. Je wordt verondersteld de leidende dame van je eigen leven te zijn …”

Dit is zo waar. Als wij niet zelf de leiding in ons eigen leven hebben, wie dan wel? En waarom zouden we die hoofdrol aan iemand anders dan onszelf geven?

Toch zetten veel mensen zichzelf op de tweede plaats waardoor iemand anders kan schitteren met de hoofdrol in hun leven. Sommigen belanden zelfs in de rol van slachtoffer van alles wat hen overkomt i.p.v. de held van hun leven.

Wanneer speel je een ondersteunende rol in het verhaal van iemand anders?
Je zet jezelf geregeld op de tweede plaats voor anderen. Jij neemt altijd de moeite om naar je vrienden te gaan, en zij komen zelden naar jou. Jij voelt je klein, denkt dat mensen minder om jou geven en voelt je “minder dan de ander”. Je gelooft je dat hun tijd waardevoller is dan jouw eigen tijd.

Iedereen kan een geweldig leven hebben, maar toch besluiten we dan dat het verhaal van het leven van anderen meer betekent. Op een gegeven moment zeggen we ja om een gunst te doen, plannen te veranderen of ergens heen te gaan waar we niet heen wilden, omdat we iemand anders niet wilden teleurstellen. Anders voelden we ons schuldig. Hun geluk was veel belangrijker dan het onze. Daarmee laten we zien dat geven en nooit ontvangen voor ons normaal is. Zo kun je in een wereld belanden waar mensen aannemen dat het zo hoort.

Begrijp me niet verkeerd, een ondersteunende vriend zijn is ongelooflijk belangrijk. Het kan zelfs de belangrijkste rol worden die we ooit spelen. Wellicht heb je zelf ook opgemerkt dat in de films de beste vriend(in) nooit problemen of eigen behoeften heeft. Hun taak is om naar de hoofdrolspeler te luisteren, hun tranen te drogen en te lachen om hun triomfen.

De kans is groot dat je in de rol van beste vriend terecht komt, verschillende relaties hebt die die dynamiek voortzetten en jij nooit zelf de ster wordt.

Vraag jij je weleens af wanneer het jouw beurt is om te schitteren?
Merk je dat je vrienden je constant zien als een back-up optie terwijl jij ze zelf als een prioriteit ziet? Zelfs als je het moeilijk hebt, doe jij nog steeds je uiterste best om goedkeuring van anderen te krijgen. Ondertussen word je onderhuids telkens bozer. Toch ga je door. De kans is groot dat het een patroon wordt waarmee je je hele leven mee doorgaat en dat dit ook in relaties plaatsvindt.

Toonaangevende mensen geven duidelijk hun grenzen aan
Ze weten wat voor hen werkt en wat niet. Ze hebben geen probleem om nee te zeggen en zorgen dat  ze hun eigen behoeften en doelen bereiken. Dit zijn mensen die ervoor kiezen om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Ze zijn de ster van hun eigen leven. Omdat ze doen wat ze willen, wanneer ze willen, hoe ze willen, respecteren anderen hen. Ze zijn niet onbeleefd, maar hebben de leiding. De hoofdrol spelen gaat niet over een kreng of een rotzak zijn. Het gaat over het kennen en realiseren van je eigen persoonlijke kracht en het maken van keuzes die het beste zijn voor jou en je leven. Zonder de behoefte aan goedkeuring.

Echter is niemand op deze aarde gezet om alleen te zijn. Dat is het probleem waar velen tegenaan blijven lopen. Daardoor blijven velen de ondersteunende rol spelen in plaats van de ster.

Zelf merk ik dat ik alle mogelijkheden wil afwegen, voordat ik een beslissing neem. Ik ben  voorzichtig, bang om het verkeerde te doen. Het is zoveel makkelijker om anderen te helpen hun beste leven te leiden. Dan kan je minder snel zelf falen, toch?

Het creëren van goede grenzen is niet eenvoudig en is ook mijn persoonlijke doel. Ik werk er nog steeds aan. Grenzen stellen, nee zeggen en onszelf op de eerste plaats zetten is  niet eenvoudig voor degenen die graag andere mensen gelukkig maken en vaak teveel op hun schouders nemen.

De ster worden van je eigen verhaal is echter voor iedereen mogelijk. Ik gun het iedereen om die ondersteunende rollen minder prioriteit te geven en je eigen doelen, domen en geluk bovenaan de lijst te zetten.

Als je dat doet, merk je vast dat het leven een stuk beter is dan voorheen. Sowieso heb jij dan de hoofdrol in je eigen leven!

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.