2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

De reis van de held

zingeving In veel verhalen – denk aan films en sprookjes – komen we de archetypes van helden tegen. De hoofdpersoon loopt ergens tegen aan, kan niet anders dan het roer om te gooien, verwarring alom, dit alles wordt het hoofd geboden en er wordt lang en gelukkig voortgeleefd.

Een ‘kloppende’ samenvatting, waarvan we allemaal weten dat het niet zo simpel is. Want midden in ‘het roer om’ is er onrust, radeloosheid, onbegrip en eenzaamheid. Denk daarbij maar aan het programma ‘ik vertrek’; ondanks een diepe wens is er altijd verdriet bij achterblijvers, of kinderen die niet voor de verhuizing hebben gekozen. En het gedroomde paleisje moet altijd ontdaan worden van achterstallig onderhoud en de ideeën aan de Hollandse keukentafel worden niet altijd goed ontvangen door de lokale bestuurders. Toch is het ontroerend te zien dat mensen doorzetten, volharden, omdat ze zo vol geloven in deze stap, de pijn en het risico van een mislukking voor lief nemend.

Waarom doen mensen dit?
Ik denk dat wij mensen ‘gedwongen’ zijn tot het stellen van zingevingsvragen, of we willen of niet. Op momenten in ons leven komt de vraag ‘waartoe?’ in ons op. Een essentiële vraag die we niet zomaar naast ons neer kunnen leggen. “Hoe bouw ik mijn leven, binnen de context waarbinnen ik besta?”

En natuurlijk kan je deze vraag naast je neerleggen of de onrust die de vraag met zich meebrengt verdoven door je in een verslaving te storten. Maar…. vroeg of laat popt de waartoe-vraag opnieuw op. Hierin zijn wij mensen eigenlijk ‘veroordeeld’ tot het heldendom; we hebben ons bewustzijn en kunnen deze essentie niet ontkennen.

Wil jij ook de reis van de held aangaan?
De reis van de held is een reis van autonomieontwikkeling, waarmee je je eigen leven vorm en zin geeft. Omdat de reis van de held een tocht is in je binnenwereld, is het moeilijk er duidelijke woorden aan te geven. Om de reis makkelijker te maken, heb ik een workshop ontwikkeld daarvoor. Middels oefeningen doe je ervaringen op en hoef je niet naar woorden te zoeken. Veel elementen van de reis zijn immers voor of voorbij woorden.

Joseph Campbell schreef over de reis van de held, hij onderscheidde hierin verschillende fases. Deze fases gaan we in de workshop De reis van de Held(in) bij langs. Zodat we het herkennen in ons alledaagse leven en er een antwoord op kunnen geven, in plaats van een reactie. Want we komen dit tegen in hele kleine cycli en ook in dramatisch grote levensthema’s.

De reis van de held is eenzaam en tegelijkertijd reist de held ook altijd met reisgenoten, daardoor is het niet alleen. De reis naar je bestemming duurt een leven lang en een risicovrij leven bestaat niet.

Wil jij ook deze reis aangaan? Doe dan mee aan een workshop.

Dit blog is geschreven door Gea Schonewille

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.