2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Spring!

De uitdagingIk sta met mijn voeten op het randje. Klaar voor de sprong. Niets staat me in de weg. Ik kan dit. Ik heb het vaker gedaan. En toch… Ik durf niet!

Ik sta op een platform op zo’n 12 meter hoogte in het klimpark in Grolloo met een touw in mijn handen. Ik zit gezekerd aan het touw waarmee ik slingerend naar het grote touwnet wil gaan. Ik blijf het doodeng vinden. Waarom? Omdat ik nooit heelhuids deze sprong heb gemaakt. Bij het vasthouden van het touw gaat het al mis. Ik kan mijn eigen gewicht niet goed houden en ik glij met mijn handen naar beneden. Dat schuurt, de controle is weg, ik moet vertrouwen op mijn zekeringen van mijn tuigje aan dat grote touw. Onder mij de diepte. Wat als ik het touwnet niet weet te grijpen als ik aan kom slingeren? Dan hang ik daar aan dat grote touw. Pffff…

Ik doe het gewoon! Mijn hart klopt in mijn keel, ik haal diep adem en… ik durf weer niet. Iedereen voor me staat allang al op de grond. Straks hou ik de mensen achter mij op die ook deze sprong willen maken. Mijn teamgenoten beginnen zich ermee te bemoeien nu “je kunt ook de ladder naar beneden nemen”. Ja dat weet ik… Ik laat me echt niet kennen door de ladder te nemen en deze laatste uitdaging niet te doen. “Je hebt het eerder gedaan, je kunt het”. Ja en altijd was ik daarna gehavend; nagel dubbel en bloedend, blauwe plek op mijn arm, dikke schram op mijn been, gemene snee in mijn hand.

Waar ben ik nu echt bang voor? Ik merk dat ik me extra angsten heb staan aanpraten. Ik ben niet eens bang dat ik het touwnet niet grijp als ik aan kom slingeren. Dat lukte mij de vorige keren ook! Nu heb ik een spijkerbroek aan ondanks de warmte en mijn nagels heb ik geknipt zodat die niet dubbel gaan en ik goed kan grijpen. Als die vorige beschadigingen, ja daar ben ik wel bang voor. Hoe erg is het? Binnen een week was het altijd weer over én het was altijd maar één en maximaal twee verwondingen die best meevielen.

Oké ik ben er nu klaar voor! Ik pak het touw beet en…. ik durf het weer niet. De adrenaline giert door me heen, mijn schouderspieren en buikspieren zijn gespannen, ik zweet, mijn hart hoor ik bonken. Even diep ademhalen en mezelf moed inspreken. Straks sta ik op het volgende platform, trots op mezelf, ik heb het weer gehaald! Ik tril na van de inspanning, maar dat maakt niet uit want dit is de laatste uitdaging en daarna kan ik uitrusten.

Ik visualiseer mijn sprong. Topsporter doen dat tenslotte ook. Ik pak het touw vast, zet af, mijn handen glijden onvermijdelijk iets naar beneden over het touw, ik beland in het touwnet, ik grijp het net vast, ik zeker mezelf aan het touwnet, ik klim omhoog om mezelf te zekeren aan de staaldraad boven het touwnet, ik klim via het touwnet naar het platform, ik heb het gehaald!

Nu nog een keertje de andere kant uit visualiseren. Ik sta trots op het platform, klom over het touwnet, belandde veilig in het net, slingerde prima naar de overkant.

Ik pak het touw stevig vast en zet af. Ja ik glij inderdaad naar beneden met mijn handen. Daar is het net al! Ik grijp het net en ik maak mezelf vast. Ik tril nu al van de inspanning na het onhandige vastmaken terwijl ik het touwnet vasthoudt met één hand. Ik klim naar boven en zeker mezelf aan de staaldraad. Ik voel de nagel van mijn pink. Vlug bekijk ik de schade en zie een beetje bloed, valt mee. Nu doorklimmen via dat touwnet naar het platform. Yesss ik heb het gedaan! Ik sta trillend veilig aan de overkant en ik ben blij dat ik mijn angsten overwonnen heb.

Visualisatie helpt om je onderbewuste om zijn gemak te stellen waardoor de drempel verkleint. Fantaseren werkt heel goed. Door het zo echt mogelijk te maken, voel je dat je het beleeft. Ik heb de sprong al vaker gevisualiseerd en telkens voel ik de spanning in mijn lichaam, het touw dat ik vasthoud, mijn handen als ik het touwnet grijp en de blijheid als ik op het platform sta. Ik ben dan klaar om de sprong te maken.

Tegen welke sprong zie jij op?

 

1 reactie op Spring!

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.