2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

De waarde van Luisteren

Cis KoetseHet geheim van een fijne relatie krijgen is ervoor te zorgen dat je een fijne relatie bent.

Het zal je niet verbazen dat communicatie hierin een belangrijke rol speelt en luisteren in het bijzonder. Natuurlijk spelen allerlei andere factoren ook belangrijke rollen in een relatie, maar we laten ons licht nu specifiek op luisteren schijnen.
Met luisteren is vrijwel altijd kwaliteitswinst te behalen. Luisteren wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd. Sterker nog, daar wordt zelden over gesproken. Helaas verslapt vaak onze aandacht als we aan het luisteren zijn. Onze gedachten dwalen af of we geven onze eigen interpretaties aan hetgeen verteld wordt. Hierdoor hebben we de neiging om ons eigen verhaal te gaan vertellen……..terwijl de spreker van dat moment nog niet klaar is met zijn verhaal. Ondertussen hebben wij ’n mogelijk belangrijk deel gemist. Deze vorm van luisteren noem ik wel eens wachten, wachten tot we zelf het woord kunnen nemen. Wel heel begrijpelijk, maar ook erg jammer. Want het doet geen recht aan diegene waarnaar we op dat moment niet volledig hebben geluisterd.

De grootste uitdaging is dus onze aandacht te richten op waar we mee bezig zijn – luisteren – met opmerkzaamheid en concentratie. Dit betekent dat we bij luisteren proberen onze eigen gedachten aan de kant te zetten, zodat we ons volledig kunnen richten op de spreker van dat moment. Krachtige en effectieve communicatie begint met vol aandacht luisteren.

Als je het dan toch tijdens het luisteren niet kunt laten om je mond open te doen, probeer dan eens het volgende. Herhaal tijdens het verhaal van de ander zo nu en dan een essentieel woord van de ander, natuurlijk op het juiste moment. Daarmee stimuleer je de ander om door te gaan én laat je blijken dat je er met je aandacht bij bent.

Graag sluit ik af met een gedicht van Leo Buscaglia uit zijn bundel “Loving each other”:

Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij adviezen te geven,dan doe je niet wat ik je vraag.
Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij te vertellen, waarom ik iets niet zo moet voelen als ik voel, dan neem jij mijn gevoelens niet serieus.
Als ik je vraag naar mij te luisteren, en jij denkt dat jij iets moet doen om mijn probleem op te lossen, dan laat je mij in de steek, hoe vreemd dat ook mag lijken.
Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me en probeer me te begrijpen.
En als je wilt praten, wacht dan even en ik beloof je dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.

Succes en Hartelijke groet,
Stef de Beurs

Merk jij ook dat veel mensen niet goed luisteren? Waar denk jij dat dit door komt?

3 reacties op De waarde van Luisteren

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.