2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Echt Luisteren

Leo BuscagliaVol goede bedoelingen willen we helpen. We horen wat het probleem is en komen met de oplossing. Ze zeggen dat dit een typisch mannending is. Toch heb ik ook die neiging. Het schiet lekker op als je inziet wat er eigenlijk aan de hand is en geen urenlange sessies praten nodig hebt om de ander zelf tot de kern te laten komen.

De vraag is echter of je de ander daar zo mee helpt. Kan je echt een luisterend oor bieden, als iemand daar behoefte aan heeft, dan pas voldoe je volledig aan de vraag. Dan laat je iemand in zijn/haar waarde, geef je wat nodig is op dat moment, ben je er met je aandacht bij, stop je met denken in oplossingen, ben je niet aan het zenden en geef je het gevoel dat je de ander écht hoort.

Weet je dit goed te volbrengen en het liefst met oogcontact en spiegelen, dan maak je en ervaar je echte verbinding.     

Misschien wel grappig voor jou als lezer om te weten hoe dit blog ontstond.

Gistermiddag vertelde een ondernemer dat hij mijn workshop Zakelijk Flirten van jaren geleden nog herinnerde. Wat hem het beste ervan bijstond was: Connect, connect , connect in plaats van zenden en niet alleen met woorden maar met je hele lijf connecten.  

Gisteravond kwam ik onderstaand gedicht tegen van Leo Buscaglia:

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij adviezen te geven,
dan doe je niet wat ik je vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij te vertellen,
waarom ik iets niet zo moet voelen als ik voel,
dan neem jij mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar mij te luisteren,
en jij denkt dat jij iets moet doen
om mijn problemen op te lossen,
dan laat je mij in de steek,
hoe vreemd dat ook mag lijken.

Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me
en probeer me te begrijpen.

En als je wilt praten,
wacht dan even en ik beloof je
dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.

Wat ik zou willen is niet alleen zenden, maar ook een teken van mijn lezers ontvangen onder mijn blogs in de vorm van een reactie. Dan weet ik of wat ik vertel overkomt, of je het begrijpt. Voel je welkom om je mening te geven. Ik ben nu immers uitgesproken en wil ook naar jou luisteren.

9 reacties op Echt Luisteren

 • Bea:

  Hoi Joyce, ik lees je blog elke week en haal er vaak wel iets uit waar ik over nadenk of iets mee kan. Dus: bedankt voor je blogs…erop reageren voelt een beetje spannend/ ongemakkelijk omdat iedereen het kan lezen…groetjes

  • Fijn om te lezen dat je vaak wat hebt aan mijn blogs. Mijn eerste keren bloggen vond ik heel spannend dus super dat je nu wel een reactie hebt geplaatst! Dank je wel Bea

 • Man:

  Ja een duidelijke opdracht om te leren toe te passen. Het daadwerkelijke luisteren schiet er wel een bij in omdat je zelf zo veel wilt vertellen. Goed onder woorden gebracht Joyce . Bedankt.

  • Ik herken dat wel dat je mee wilt praten in plaats van echt luisteren. Het gevaar van zo vol zitten van wat je wilt zeggen is dat je niet meer goed aan het luisteren bent. Je bent dan erg druk met je eigen gedachten. Mijn advies is om dan blijven focussen op wat een ander je wil zeggen en doorvragen zodat je het volledig begrijpt. Daarna komt wat jij te vertellen hebt als vanzelf wel weer.

 • Peter:

  Hoi Joyce
  Al heel lang lees ik jouw blogs en vaak wilde ik hierop reageren. Wat mij tegen hield, heeft Leo Buscaglia heel mooi omschreven in zijn gedicht. dus nu kan ik niet anders en moet ik hierop wel reageren.
  Iedere week lees ik jouw blog en bijna iedere keer heb ik wel iets om over na te denken. Vaak zijn het dingen die mij raken en waar ik met vrienden ook weleens over heb gesproken, maar er dan niets mee doe. Dus Joyce, je doet het goed……bedankt daarvoor!
  Peter

  • Dank je wel Peter ook voor jouw mooie reactie. Mijn blogs schrijf ik nooit met de intentie om alleen maar te willen zenden. Ik wil graag hier delen wat mijn inzichten zijn en de diverse adviezen die ik aan singles geef wil ik graag ook aan anderen geven. Andere meningen en gedeelde ervaringen in de vorm van reacties maken de blogs alleen maar waardevoller in mijn ogen.
   Kan je toelichten waardoor jij je liet tegenhouden om te reageren Peter?

 • Gerry:

  Knap Joyce hoe jij je bedrijf opgezet hebt en uitbouwt met beschibare online media als bloggen, FB en vloggen!
  De blogs zijn leuk geschreven, ik lees ze graag.
  Nog vele interessante erbij wat mij betreft.
  Hartelijke groet,

 • Ik voel me echt positief geraakt door alle berichten. Het is zo fijn om te lezen dat mijn blogs zo gewaardeerd worden. Het sterkt mij om hiermee door te gaan.
  Als je een onderwerp weet waarover ik wellicht kan bloggen dan mag je mij mailen (info@individuo.nl) of hieronder vermelden. Mocht je ergens tegen aan lopen op het vlak van daten, dan kan ik je daar mijn advies op geven en misschien geven anderen je dan in een reactie ook nog hun visie.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.