2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Een boompje opzetten

aandachtig luisteren“Telkens moet ik herhalen wat ik heb verteld. Waarom komt het toch niet binnen wat ik vertel? Hij luistert wel en ik gebruik echt geen moeilijke woorden. Geduldig probeer ik het op een andere manier te vertellen en ook dat lijkt weinig effect te hebben.”

Het is niet leuk als je gesprekspartner met zijn of haar aandacht niet bij jou zit, maar duidelijk ergens anders aan denkt. In mijn geval ontdekte ik dat hij heel hard aan het nadenken was na elke zin. Het voelde voor mij niet fijn, niet betrokken.

In een gesprek komen allerlei gedachtes naar boven en dan kunnen die gedachtes veel aandacht opeisen waardoor geen ruimte meer is om te luisteren.

Als je een gesprek heb dan kan je dat zien als een boom. Je begint de conversatie onderaan bij de grond en de boom groeit zolang jullie beiden praten. Je gesprekspartner gaat met het gesprek een bepaalde kant uit, waardoor voor jou onverwachts een tak ontstaat. Welke mogelijkheden heb je dan?

  1. Je gaat lekker met die ander mee die nieuwe tak laten groeien. Hierdoor blijf je naar elkaar luisteren en zo ontstaan wellicht nog meer takken. Jullie blijven in verbinding. Het feit dat je een andere kant uit wilde gaan met het gesprek, parkeer je. Als het belangrijk is, dan kom je erop terug. Je blijft immers samen met dezelfde boom bezig.
  2. Die nieuwe tak beginnen is voor jou ongewenst. Je wilde de boom de lucht in laten groeien. Vertel dan aan je gesprekspartner dat je verder wilt praten over het vorige onderwerp. Als je dat niet vertelt en je blijft vastklampen aan de stam terwijl de ander bezig is met een nieuwe tak, dan kan die nieuwe tak niet stevig worden en ook jouw stammetje wordt een rare uitschieter waardoor jullie elkaar kwijtraken in het gesprek.

Mocht iets niet duidelijk zijn, ga dan niet hard nadenken, maar vertel het gewoon. Zo voorkom je dat de ander lekker doorpraat en jij allang bent afgehaakt. Weet je niet zeker of je het goed hebt begrepen? Vertel dan in je eigen woorden wat jij denkt dat de ander heeft gezegd en vraag dan of dat juist is.

Lukt het jou om in gesprek in verbinding te blijven waardoor na die ene mooie boom nog meer boompje kunnen worden geplant/d?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.