2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Eenzaamheid en relaties

Liefde tijdens eenzaamheidOp Facebook las ik de quote: “Word verliefd als je er klaar voor bent. En niet wanneer je eenzaam bent…” Dit roept bij mij de vraag op: “Mag je dan geen relatie aangaan als je eenzaam bent?”  

Eenzaamheid is één van de ergste gevoelens die je kunt ervaren. Bovendien is eenzaamheid ongezond. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met waardevolle vriendschappen en goede familiebanden gezonder zijn.

Eenzaamheid en alleen zijn worden weleens met elkaar verward. Ook mensen die een relatie hebben, kunnen eenzaamheid ervaren. Alleen zijn is een situatie en eenzaamheid is een gevoel.

“Eenzaamheid te midden van velen is de pijnlijkste eenzaamheid.”Ouida 

Een relatie aangaan uit (angst voor) eenzaamheid wordt door veel mensen afgeraden. Waarom eigenlijk? Met een liefdevolle partner is het leven toch veel leuker? Met dat laatste ben ik het helemaal eens. Maar als je je super eenzaam voelt dan kan juist het verlangen naar een partner erg sterk zijn.

Daarbij komt vaak de sociale druk die singles ervaren om iets te doen aan hun relatiestatus. Misschien herken je het dat allerlei mensen om je heen jou een partner gunnen. Zeker als ze vermoeden dat je eenzaam bent. Ze stellen vragen hoe het gaat met je liefdesleven, geven je tips of stellen voor om samen te gaan stappen om op mannen- of vrouwenjacht te gaan.

Voel je je echt eenzaam, niet gelukkig en ben je enorm met jezelf aan het worstelen, dan kijk je anders naar de wereld dan normaal. Je wilt té graag en té snel een relatie. In het begin lijken al je problemen opgelost. Maar als de eerste verliefdheid is overgewaaid, dan kun je je weer eenzaam gaan voelen en dat met een partner die je eigenlijk niet eens zo leuk vindt…   

 “Liefde is het draaglijk maken van elkaars eenzaamheid.”  ~Wim Kayzer 

Het beste moment om een relatie aan te gaan is als je je niet eenzaam voelt en je gelukkig bent. Het klikt allemaal zo logisch, maar volgens mij is het leven niet zo zwart-wit.

Eenzaamheid is een emotie, een gevoel dat komt en gaat. Je bent niet eenzaam, maar je ervaart gevoelens van eenzaamheid. Wanneer verklaar je jezelf als een eenzaam persoon? Hoe meet je eenzaamheid en voelt niet iedereen zich af en toe eenzaam?

“Eenzaamheid is op zijn best als het kan gedeeld worden met een geliefde.” ~ Simon May

Wanneer ben je gelukkig genoeg in je eentje? Stel dat je onbedoeld verliefd wordt terwijl je eenzaam bent, moet je die gevoelens dan negeren en geen relatie aangaan?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.