2012-03-26 header blaadjes.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Eenzaamheid? Weg ermee!

De afgelopen week was het De week tegen eenzaamheid. Een jaarlijks terugkerend initiatief van de stichting Coalitie Erbij. Verschillende activiteiten werden georganiseerd door het hele land, allemaal met maar één doel: eenzaamheid onder de aandacht brengen. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt tips tegen eenzaamheiddat 30 procent van de Nederlandse bevolking zich soms eenzaam voelt en 8 procent zelfs ernstig eenzaam.

De definitie van eenzaamheid luidt: Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties.

Iemand met weinig contacten hoeft niet perse eenzaam te zijn. Terwijl iemand die veel mensen ontmoet, zich toch eenzaam kan voelen. Je bent pas eenzaam als je het gemis aan relaties of contacten als negatief ervaart. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen.Een alleenstaande die vooral vrienden met een gezin heeft, ervaart dat als de norm. Terwijl een single die zich vooral in het uitgaansleven begeeft, zich juist ‘zo vrij als een vogeltje’ voelt, en het vooral belangrijk vindt om een paar goede vrienden te hebben.

Toch zijn er ook singles die zich wel eens eenzaam voelen. Dat kan invloed hebben op het vinden van een maatje of een partner. Het is goed te weten dat je zelf iets kunt doen om je minder eenzaam te voelen. Ik heb hieronder wat tips opgeschreven om jezelf uit dat eenzame gevoel te halen.

  • Vestig je aandacht op iets positiefs, in plaats van op hetgeen je denkt te missen.
  • Je af en toe eenzaam voelen is heel normaal en je hoeft ook niet voor altijd eenzaam te blijven. Heb een beetje geduld met jezelf, jouw tijd komt echt!
  • Zoek contact met mensen die je al kent. Op die manier is het makkelijker om nieuwe contacten te leggen.
  • Ga naar een vereniging of sluit je aan bij een of andere groep waarbij je gelijkgestemden tegenkomt en/of mensen met dezelfde interesses .
  • Daag jezelf uit om het initiatief te nemen in je sociale relaties. Nodig eens iemand uit voor een kopje koffie of een praatje. Zeg uit jezelf als eerste hallo tegen een ander en kijk daarbij de ander ook aan.
  • Laat jezelf ‘zien’. Je loopt het risico dat je wordt afgewezen en dat is niet fijn, maar het is des te meer waard als het wel werkt. Wat heb je te verliezen?
  • Ga niet bij de pakken neer zitten. Ga wandelen, fietsen, naar de markt verse groenten kopen. Het maakt niet uit wat, als je maar iets doet.
  • Leef je leven optimistisch. Geluk komt van binnenuit, los van je situatie. Verschuil je dus niet achter excuses als alleen zijn. Vraag jezelf af waar je dankbaar voor bent.
  • Neem jezelf mee uit! Ga naar de bioscoop, naar een leuk restaurantje. Want meestal is het niet de partner en/of het maatje wat je mist, maar juist de activiteit zelf.
  • Kijk eens op deze website onder het kopje activiteiten. Grote kans dat daar iets bij zit wat jou leuk lijkt.

Mosselbanken vormen eilandjes in de waddenzeeWandeling voor singles Oudemolen

Geschreven door Jeanine Janssen

Lees ook het blog “Alleen versus Eenzaam“. Daar staat ook een zelftest bij.
Weet jij nog een tip voor singles die last hebben van eenzaamheid?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.