2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Emoties voelen

loslatenDe hele dag voelde ik me huilerig en liep ik te sniffen. Een dierbaar persoon in mijn naaste omgeving heeft niet lang meer te leven. Wil ik hem nog iets zeggen? Wil ik nog iets vragen? Kan hij nog wel antwoord geven? Ik denk na en praat er met vrienden over. Uiteindelijk besluit ik dat ik hem nog een knuffel wil geven. Ik heb hem nog nooit geknuffeld… Best spannend om dat dan te doen. Toch voelt het goed en wil ik zo afscheid nemen en zo tonen dat hij veel voor mij betekend heeft.

Tijdens die voor mij verdrietige dag kreeg ik een telefoontje binnen: of ik een abonnement wilde uitbreiden. Ik merkte dat ik zo kon omschakelen. Ik was op dat moment niet verdrietig. Verdrietig ben je ook niet, je voelt je verdrietig of je bent met iets heel anders bezig en dan voel je weer iets anders. ’s Avonds tijdens het eten hadden we het aan tafel over hele andere dingen en ook toen voelde ik mij niet verdrietig. Dat gevoel kwam wel weer naar boven toen ik een appje kreeg over hem.

Als ik terugkijk op gisteren dan denk ik toch eerst aan een huilerige dag. Toch waren er veel momenten bij dat ik niet aan het sniffen was. Ik was even aan het werk, kreeg dat telefoontje en had het gezellig aan tafel. Ik denk ook dat het goed is dat ik het verdrietige gevoel zo heb toegelaten de hele dag door. Het hoort immers bij het afscheid nemen en bewust worden van wat de ander voor je heeft betekend.

Met mijn verdriet kan ik beter omgaan als ik zie dat het een gevoel is. Ik had een verdrietig gevoel, ik was niet verdrietig. Voor mij voelt het nu minder zwaar, ik voel me niet meegesleurd door de gevoelens. Want die gevoelens waren immers niet de hele dag hetzelfde. Zou ik mezelf als verdrietig bestempelen, dan zou ik mezelf gevangen maken van mijn eigen systeem.

Emoties zijn reacties die versterkt worden door wat we al hebben meegemaakt in het verleden. Sommige patronen en overtuigingen kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Wil je je daar vrij van maken? Wellicht is dan de workshop De eenvoud van het Loslaten iets voor jou.

Ben of  beleef jij je emoties?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.