2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Faalangst verminderen

tips tegen faalangstPippi Langkous was zelden bang en kwam altijd wel op haar pootjes terecht bij al haar avonturen. Het is bewezen dat als je bang bent om te falen, de kans op falen toeneemt. Het is een “self fulfilling prophecy”.

Door onderstaande tips toe te passen, merk je al snel dat de faalangst afneemt.

 1. Fouten maken moet
  Je kan beter iets doen en daarna falen, dan het nooit doen en altijd zorgen dat je nooit kunt falen. Fouten maken horen erbij. Door het niet erg te vinden dat je fouten maakt, kan je er juist heel veel van leren.
  Succesvolle mensen maken ook fouten, maar die fouten zien ze alleen maar als ongewenste resultaten. Dus niet als iets slechts. Daarna kunnen ze bijsturen en het vervolgens anders aanpakken. Kom je uit een relatie waarin je niet gelukkig was, dan wil je dat niet vast niet weer zo ervaren. Het is dan goed om te bedenken waardoor de relatie niet liep. Je leert daar van.

 2. Laat je niet redden
  Het is beter dat iemand je helpt i.p.v. dat iemand je redt. Niet iedereen kent het verschil goed. Vol goede bedoelingen kan iemand jou veel uit handen nemen waardoor jij nauwelijks meer iets hoeft te doen. Dit gebaar gaat veel verder dan jou op weg helpen, meedenken of wat tips geven. Het is bedoeld zodat jij niet kan falen. Op zich klinkt dat hemels, maar je leert er niets van. Uiteindelijk ben je er dan helemaal niet bij geholpen.
  Een voorbeeld: je hebt een leuk contact en iemand anders gaat je vertellen wat je precies moet zeggen. Dat kan tijdelijk fantastisch werken, maar stel dat het echt een relatie wordt, dan kan die ander je niet alles blijven influisteren. Door zelf stappen te zetten, door zelf je eigen pad te lopen, daarmee kan je bereiken wat jij te bereiken hebt.

 3. Wees lief voor jezelf
  Ben je onaardig richting anderen, dan krijg je dat echt wel te horen. Ben je niet lief voor jezelf, dan heeft niemand daar last van. Je kunt dus ongemerkt doorgaan met jezelf voor je kop slaan. Raar eigenlijk. Waarom zijn we zo streng voor onszelf? Jij bent ook maar een mens en je mag je eigen fouten vergeten en vergeven. Niemand is perfect en sommige schoonheidsfoutjes en bijzondere trekjes worden juist als heel aantrekkelijk.

 4. Goede voorbereiding
  Faalangst kan een duidelijk teken zijn dat je aan de slag moet. Een examen doe je veel makkelijker als je goed hebt geleerd dan onvoorbereid. Is er iets wat je kunt doen waardoor de kans op falen afneemt? Wellicht wil je leren hoe je makkelijker contact maakt? Ga er mee aan de slag en zoek indien nodig hulp daarbij waardoor je zelfvertrouwen toeneemt en je meer grip op de situatie krijgt.

 5. Denk zoals Pippi
  Ben je klaar met balen van falen en hield jouw faalangst je tegen om je leven voluit te leven? Bedenk of leen dan een slogan die je kan toepassen. Je kunt bijvoorbeeld net als Pippi Langkous roepen: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!” Of “Ik heb gefaald en dus gaat het de goede kant op”.  

Welke slogan werkt voor jou goed? Of weet jij nog een tip tegen faalangst?  

1 reactie op Faalangst verminderen

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.