2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Foute mannen en gevaarlijke vrouwen

GehechtheidSommige singles die ik ontmoet lijken alleen te vallen op “foute” vrouwen of mannen. Ze willen een partner die aantrekkelijk, spannend, opwindend en charmant is.

Op zich klinkt dit allemaal nog niet zo fout, maar na een geweldige heftige verliefdheid blijkt die partner ook minder aantrekkelijke kanten te hebben zoals narcistische trekjes, claimen, snel wisselde stemmingen, losse handjes, etc.. Een lange gelukkige relatie met zo’n persoon lijkt onmogelijk. Soms is een knipperlichtrelatie het hoogst haalbare.

Je zou zeggen dat na een aantal van deze foute relaties het duidelijk is dat ze op zoek moeten gaan naar een ander type partner. Maar het probleem is dat een ander type persoon niet aantrekkelijk is voor ze. Ze zien ze niet staan, vinden ze saai, gewoontjes…niet zoenbaar. Daardoor blijven ze dus vallen op de “foute” personen.  Een langdurige fijne relatie hebben ze nooit gekend en lijkt onbereikbaar. Staan deze singles bij mij ingeschreven voor relatiebemiddeling, dan kan ik voorstellen blijven aandragen en niemand voldoet. Een echte goede match lijkt onmogelijk.

Wat is er aan de hand? Meestal heeft dit te maken met de gehechtheid in je jeugd. Als je veilig gehecht bent, heb je als kind een duurzame liefdevolle relatie met de personen die belangrijk voor je waren. Gaven je ouders je wat je nodig had qua liefde, affectie en zorg en had je een veilige basis, dan ben je waarschijnlijk veilig gehecht. Je hebt een rustig leven en hebt een goede balans gevonden tussen zelfstandigheid en afhankelijkheid. Je kunt goed alleen zijn en je hebt geen problemen met intimiteit. Je valt niet op “foute” partners en mocht je ooit verliefd worden op zo’n persoon, dan zie je snel in dat jullie geen goede match zijn. Je leert hiervan en in de toekomst val je niet meer zo snel voor ze. Vind je een passende partner die ook veilig gehecht is, dan ontstaat een goede en langdurige relatie. De kans op een scheiding is minimaal.

Denk je dat je niet veilig gehecht bent? Ook dan kan je toch een fijne relatie aangaan door te veranderen of door acceptatie. Bovendien is het niet allemaal zwart-wit. Je kunt ook iets minder veilig gehecht zijn. Naast veilig gehechtheid zijn nog 3 soorten van hechtingstijlen. Daarover volgt meer in de volgende blogs.

Val jij op foute mannen of vrouwen?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.