2012-03-26 header lichte wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Geluk

Wat is geluk eigenlijk? Volgens woordenboeken is “geluk” een gunstige loop van omstandigheden, voorspoed, boffen of een aangenaam gevoel van tevredenheid.

We kennen drie soorten geluk:

  • Plezier: Leuke momenten beleven en volop genieten.
  • Flow: Zodanig in iets opgaan dat je de tijd vergeet en in een “flow” terecht komt.
  • Betekenis: Iets doen dat genoegdoening geeft dat niet alleen nuttig is voor jezelf.

Bij de laatste twee soorten geluk gaat het meer om tevredenheid en dat geluk duurt vaak langer. Als je ze alle drie weet te combineren, dan kan je met plezier de dingen doen waarin je goed bent en ook nog eens bijdragen aan een betere wereld. Dat lijkt mij een geweldig streven.

Wil je gelukkiger worden? Volg dan het onderstaande stappenplan naar geluk.

De zeven stappen naar geluk:

  1. Verwachting: Blijf dromen maar wees wel realistisch. Natuurlijk mag je wel hopen op een positieve verandering zoals een nieuwe partner. De wereld vergaat niet als dingen niet gaan zoals je dat gewenst had. Accepteer hoe de dingen gaan in het leven. Je weet immers nooit wat je gelukkig zal maken. Sta open voor het geluk.
  2. Instelling: Blijf vriendelijk, eerlijk en vol vertrouwen dan komt het geluk vanzelf.
  3. Optimistisch: Hou gesprekken zo positief mogelijk. De meeste mensen zullen het waarderen als je optimistisch en onbevooroordeeld bent. Als gevolg daarvan zoeken ze jouw gezelschap vaker op.
  4. Positief: Denk en spreek positief over jezelf. Als je negatief over jezelf denkt of praat dan daalt je zelfvertrouwen en ga je automatisch slechter presteren.
  5. Oprecht: Doe wat juist is en volg je gevoel hierbij. Zo hou je een schoon geweten.
  6. Doorvragen: Als je iemand niet begrijpt, vraag dan door. Het is jammer als je langs elkaar heen praat, dingen invult die niet kloppen en onrealistische verwachtingen hebt.
  7. Bewust: Sta stil bij alles wat je doet en denkt. Door in het hier en nu te leven, leef je bewuster en geniet je meer.

Voor mij is tevreden zijn erg belangrijk. Als perfectionist is dat niet eenvoudig. Door me regelmatig bewust te beseffen wat ik al bereikt heb, voel ik me sneller tevreden tegenwoordig. En daarmee ook gelukkiger. Door bewuster te leven, kan ik meer genieten.

Wat doe jij om gelukkiger te worden?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.