2012-03-26 header blaadjes.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Gelukkig de herfst in

winterdip of herfstdipIk ken aardig wat mensen die als de blaadjes gaan vallen geen zin hebben om erop uit te gaan. Ze zitten binnen en voelen zich niet zo prettig. Ze hebben duidelijk minder energie en minder behoefte aan sociale contacten. Het is nog maar september, maar toch wordt het wat kouder en ’s avonds is het al wat eerder donker.

Daarom heb ik me nu al verdiept in de herfst- en winterdip. Want je kan er wat aan doen om te voorkomen dat je in een dip komt. Het helpt wellicht al als je begrijpt waardoor een dip ontstaat.

De natuur zorgt ervoor dat je anders gaat eten en meer wilt slapen. Het komt doordat vroeger in de winter voedsel schaarser was. Je lichaam wil een voorraadje opbouwen en energie besparen. Dit vergroot de kans op overleving. De meeste mensen willen echter geen winterslaap houden, dus accepteren ze de herfstdip niet.

Door een tekort aan licht kan je biologische klok ontregeld raken. Het lichaam maakt op ongewone tijden stofjes aan waardoor mensen met een winterdip niet meer lekker in hun vel zitten. Als op donkere dagen overdag bijvoorbeeld het slaaphormoon Melatonine aangemaakt wordt, dan blijf je vermoeid.

Wat kan je doen om uit zo’n dip te komen?

 • Sporten
  Begin daar al mee voordat de winterdip komt. Als je gewend bent te sporten, hou je het in de winter makkelijker vol.
 • Daglicht
  Ga regelmatig naar buiten voor een wandeling of fietstocht. Als je bij het raam gaat zitten, krijg je ook meer daglicht. Als je net als ik moeite hebt om in het donker op te staan, koop dan een wekker die steeds meer licht geeft als het tijd is om op te staan. Zo wordt je langzamer wakker op een natuurlijkere manier.
 • Begin
  Vallende blaadjes, donkere en koude tijden lijken het einde aan te kondigen. Bedenk dat onder de bladeren en de sneeuw de natuur zich dan al aan het ontwikkelen is op de lente.
 • Lichttherapie
  Helpt dit allemaal niet, probeer dan lichttherapie. Bij lichttherapie wordt ga je ’s ochtends in fel licht zitten. Hierdoor denkt je lichaam dat een zonnige dag is aangebroken. Je biologische klok wordt hiermee weer gelijk gezet waardoor je net als in de zomer makkelijker in actie komt.

Ik wil je natuurlijk geen dip aanpraten. Maar liefst 60% van de bevolking heeft tenslotte helemaal geen last van een herfst- of winterdip. Ben je benieuwd of jij last hebt van een winterdip? Doe dan de test.

Wat doe jij om een winterdip te voorkomen?

 

 

6 reacties op Gelukkig de herfst in

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.