2012-03-26 header bekers.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Geven en Nemen

Vaker wordt gesproken over “Geven en Ontvangen”  of “Geven en Krijgen”. Dit lijkt mij een prachtig thema zo vlak voor Sinterklaas. Veel mensen geven voor Sinterklaas of Kerst cadeau’s aan elkaar. En veel werkgevers geven een Kerstpakket aan hun medewerkers.

Het is mooi om te geven omdat je iets voor de ander kan betekenen. Je hebt aandacht voor de ander en kijkt wat hij of zij nodig heeft. Meestal krijg je daarna een stukje dankbaarheid terug. Geven hoeft niet in de vorm van een cadeau of geld, maar je kan ook complimenten, liefde, positieve aandacht of een knuffel geven.

Als je geeft, ontvang je meestal ook veel. Goed ontvangen doe je door Geven en Krijgente genieten van de complimenten en andere giften. Sta open om te ontvangen. Als iemand jou een compliment geeft, bedank er dan voor. Dat lijkt heel logisch, maar vaak genoeg wordt een compliment niet goed ontvangen. Als iemand je bijvoorbeeld vertelt dat die trui je zo goed staat, kan je reageren door te zeggen “O, maar die trui heb ik al jaren”. Je kan ook reageren door “Dank je wel”  te zeggen. Door te ontvangen en te genieten van wat je krijgt, reageer je positief en voelen jij en de ander zich een stukje beter.

Als geven en ontvangen in balans zijn dan kan er energie stromen tussen mensen. Geef je een klein beetje meer dan dat je hebt gekregen, dan kan een vriendschap of een relatie gaan opbloeien. Geeft de ander jou weer een beetje meer terug, dan kom je samen in een opwaartse spiraal terecht. Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat je weet wat de ander waardeert. Dus is het essentieel om elkaar goed te leren kennen om voldoende waardering te ontvangen van elkaar. De volgende blog gaat dieper in op het balans tussen Geven en Ontvangen.

Hoe kijk jij tegen geven en ontvangen aan? Wat zijn je ervaringen? Laat een reactie achter.

 

email

6 reacties op Geven en Nemen

 • Colinda:

  Zoals jij het stelt Joyce, is het “geven” gericht op het “krijgen/ontvangen.” Je verwacht er wat voor terug te krijgen.
  De kunst van het geven gaat volgens mij om het onvoorwaardelijk geven. Ik ben blij met jou als mijn vriendin, je bent mijn steun in moeilijke tijden en mijn klankbord. Als uiting hiervan neem ik een bloemetje mee. Hoe vaak gebeurt het dan niet dat je een volgende keer een kadootje terug krijgt?
  Hierdoor verliest het geven in mijn ogen zijn waarde. Het gaat ook niet om de grootte of de prijs van de attentie maar om het gebaar. Dan hoop ik dat de ander het als gebaar kan ontvangen!! Onvoorwaardelijk ontvangen voelt beter zonder dat de radertjes in je hoofd draaien en je incalculeert dat je weer wat terug moet doen. Lees: de ander vind mij de moeite waard!! Vind mij lief, aardig… vul maar in.

  Ennuh.. een kadootje voor jezelf kopen is een uiting dat je jezelf de moeite waard vindt!! ;-)

  • Joyce:

   Ik ben het niet helemaal met je eens Colinda. Natuurlijk is het fijn om iets te ontvangen of iets voor een ander te doen en er hoeft niet meteen wat tegenover te staan. Maar als je alleen maar geeft en nooit iets terug krijgt, dan is de vriendschap/relatie wel uit balans.
   Ik heb ooit zelf een relatie gehad waarin ik nooit een cadeautje kreeg en wel af en toe iets gaf. Dat voelde echt niet prettig.
   Meer over het uit balans zijn van geven en krijgen staat op mijn volgende blog die op 15 december verschijnt.

 • Stef:

  “Geven en Nemen” is als “Luisteren en Spreken”. Het is er een om over door te denken. Hoe ga je ermee om?
  Anders gezegd: Geven staat tot Luisteren zoals Nemen staat tot Spreken.
  Oprecht en vol aandacht luisteren is een gift aan de spreker. Na ‘n uitgebreid gesprek waarin je als Luisteraar maximaal 1 zin hebt gezegd, is de kans dat die ander zegt “wat ‘n heerlijk gesprek”, waarmee hij/zij bedoelt “wat heb jij geweldig geluisterd”. Als spreker realiseren we ons vaak niet hoeveel kracht er van Luisteren uitgaat. Spreek je gewoonlijk veel? Ervaar dan eens hoe ‘t is om meer te luisteren. Wat gebeurt er met de kwaliteit van je gesprekken met anderen?

 • laura (33):

  Ik vind het fijn als mijn partner mij een spiegel ‘geeft’. Laat zien hoe ik soms overkom op een ander. Het is zo waardevol als een partner het een keer NIET eens is met mij in plaats van maar mee zit te praten. Ik vind het echt een verrijking dat hij dat soms doet. Je komt zelf uit een omgeving die je zelf hebt gecreëerd. Vrienden en familie gaan vaak een leven lang mee. Die kennen mij dan zo door en door dat je helemaal op elkaar bent ingespeeld en dingen aanneemt als ‘normaal’. Juist iemand die zegt ‘maar dat is helemaal niet leuk wat jij eigenlijk doet’, daar schiet ik wat mee op. Het ontvangen van een spiegel is voor mij een groot cadeau.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.