2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Geven en Nemen

Vaker wordt gesproken over “Geven en Ontvangen”  of “Geven en Krijgen”. Dit lijkt mij een prachtig thema zo vlak voor Sinterklaas. Veel mensen geven voor Sinterklaas of Kerst cadeau’s aan elkaar. En veel werkgevers geven een Kerstpakket aan hun medewerkers.

Het is mooi om te geven omdat je iets voor de ander kan betekenen. Je hebt aandacht voor de ander en kijkt wat hij of zij nodig heeft. Meestal krijg je daarna een stukje dankbaarheid terug. Geven hoeft niet in de vorm van een cadeau of geld, maar je kan ook complimenten, liefde, positieve aandacht of een knuffel geven.

Als je geeft, ontvang je meestal ook veel. Goed ontvangen doe je door Geven en Krijgente genieten van de complimenten en andere giften. Sta open om te ontvangen. Als iemand jou een compliment geeft, bedank er dan voor. Dat lijkt heel logisch, maar vaak genoeg wordt een compliment niet goed ontvangen. Als iemand je bijvoorbeeld vertelt dat die trui je zo goed staat, kan je reageren door te zeggen “O, maar die trui heb ik al jaren”. Je kan ook reageren door “Dank je wel”  te zeggen. Door te ontvangen en te genieten van wat je krijgt, reageer je positief en voelen jij en de ander zich een stukje beter.

Als geven en ontvangen in balans zijn dan kan er energie stromen tussen mensen. Geef je een klein beetje meer dan dat je hebt gekregen, dan kan een vriendschap of een relatie gaan opbloeien. Geeft de ander jou weer een beetje meer terug, dan kom je samen in een opwaartse spiraal terecht. Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat je weet wat de ander waardeert. Dus is het essentieel om elkaar goed te leren kennen om voldoende waardering te ontvangen van elkaar. De volgende blog gaat dieper in op het balans tussen Geven en Ontvangen.

Hoe kijk jij tegen geven en ontvangen aan? Wat zijn je ervaringen? Laat een reactie achter.

 

6 reacties op Geven en Nemen

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.