2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Gevoel of gedachte

emotiesGevoelens zijn de bron van onze emoties. We kunnen vaak moeilijk met emoties omgaan en daardoor zijn we gevoelens gaan onderdrukken. Zo hebben we geen lastige emoties meer. Je kunt op deze manier je leven zonder emoties en gevoel leven. Maar merk je dat je gevoel en emoties eigenlijk nooit weggaan?

Natuurlijk is het belangrijk om te blijven nadenken en niet zomaar allerlei beslissingen te nemen waardoor je in de problemen komt. Toch is het wel fijn om op je gevoel besluiten te kunnen nemen. Als je weet dat het goed voelt, dan hoef je het niet eerst uitgebreid te overpeinzen en kan je veel sneller beslissingen nemen waar je je bij neer kunt leggen. Je kunt dan vertrouwen op je intuïtie.

Wil je bij je gevoel komen, dan moet je “uit je hoofd” zien te komen. Dat is niet zo eenvoudig voor iedereen. Heel wat mensen blijven in kringetjes denken, zijn druk in hun hoofd, vallen moeilijk in slaap, willen alles overdenken om een weloverwogen keuze te kunnen maken op basis van feiten .

Wat kan je doen om je gevoel te ontwikkelen?

 • Neem niet direct pijnstillers bij elk pijntje. Voel waar de pijn zit en wat voor soort pijn het is. Als je daar aandacht aan geeft, wordt de pijn dan anders?
 • Ga sporten. Door intensief te bewegen voel je je lichaam beter. Je moet je focussen op wat je doet en je kunt niet veel bezig zijn met je gedachten. Na afloop voel je je lijf misschien nog beter doordat je lekker fysiek moe bent en misschien wel wat spierpijn voelt.
 • Observeer je emoties.
  • Merk je dat je bang bent? Vind je iets eng omdat anderen je kunnen afwijzen of dat je jezelf voor gek kunt zetten? Besluiten nemen op basis van angst brengt je zelden iets goeds. Angst is een slechte raadgever. Het zijn gedachtes die je belemmeren.
  • Voel je liefde en vertrouwen en wil je contact maken? Dit soort gevoelens zijn wel fijn om naar te luisteren en brengen je meer.
 • Stop met alles te doen zoals het hoort of dat je gewend bent. Het wordt tijd dat je jouw leven gaat leven.
  • Neem je eigen beslissingen. Zeg NEE als dat beter voor jou is.
  • Merk je dat je in een kringetje denkt, stop dan met overdenken en ga eens voelen wat het beste is om te doen.

Weet jij nog iets waardoor je je gevoel kunt ontwikkelen?

1 reactie op Gevoel of gedachte

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.