2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Halo-effect

eerste indruk

Het “halo-effect” houdt in dat je iets positiefs in iemand hebt gezien en dan denk je dat er meer goede kwaliteiten aanwezig zijn. Bij een positieve eerste indruk treedt het halo-effect vaak op. Je gaat dus onbewust invullen dat de ander een goed karakter heeft, de boel op orde heeft, etc.. Kortom, je idealiseert iemand.

Het omgekeerde van het halo-effect is het “horn-effect”. Je ziet iets wat je niet zo aanstaat en je verwacht dat er wel meer dingen zullen zijn waardoor je de ander niet leuk vindt.

De meeste mensen denken dat de eerste indruk bepalend is. Dat halo- en horn-gebeuren zorgt er inderdaad voor dat we na de eerste indruk geen andere weg meer op kunnen gaan, als we compleet vertrouwen op onze eerste indruk.

Veel relaties gaan uit omdat ze eerst dachten dat ze bij elkaar pasten. Ze zien elkaar en vinden bepaalde uiterlijkheden of eigenschappen of wat dan ook geweldig aan elkaar. Ze raken hotel de botel verliefd. Ze worden intiem waardoor alle lekkere hormoonstofjes hun werk doen. Die hormonen zorgen ervoor dat ze elkaar vaker willen ontmoeten. Na een tijdje blijkt dat ze toch wel heel erg verschillend zijn…. In dat geval zorgde het halo-effect ervoor dat ze niet elkaar rustig leerden kennen. Naast overeenkomsten zijn er ook altijd verschillen te vinden. Het is belangrijk in relaties dat je óók kunt leven met de verschillen.

Het kan zijn dat de eerste indruk niet super is waardoor je alleen nog meer verschillen of onaantrekkelijke kanten ziet. Je gaat onbewust op zoek naar bevestiging dat jouw eerste indruk klopt. Ook al hebben jullie dus wel heel veel overeenkomsten, door het horn-effect geven jullie de onbewust de relatie geen kans.

Stel dat één van beiden wél een positieve eerste indruk heeft en de ander níet. Dan is de één minder geïnteresseerd, of minder gericht op overeenkomsten waardoor de ontmoeting ook voor degene die eerst wél positief was, negatiever wordt.

Nu je weet dat het halo- en horn-effect zo’n sterke invloed hebben op jouw gedachten, is het goed om bij een eerste ontmoeting open te blijven staan voor de ander. Je weet dat je een eerste indruk hebt van jouw date, maar een tweede indruk is net zo belangrijk. Kijk verder dan uiterlijk alleen, let vooral op uitstraling en ga in eerste instantie op zoek naar overeenkomsten om een leuke eerste date te hebben. Tijdens een tweede ontmoeting leer je elkaar wat beter kennen en komen ongetwijfeld ook de verschillen wat in beeld.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.