2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Heb jij zin in ruzie?

Conflict in relatiesRuzie maken kan ik niet goed en ik vraag me wel eens af of dat een gemis is. Ik heb een hekel aan ruzies. Om aan te horen vind ik het al verschrikkelijk! Vroeger werd ik ziek van mijn kleuterjuf die zo schreeuwde. Ik weet nog precies hoe het voelde toen mijn ouders een keer ruzie maakten en ik naar de zolder vluchtte met onze poes om daar een veilig plekje te vinden. Als middelste tussen mijn broertje en mijn zus probeerde ik altijd de goede vrede te bewaren. Ben ik daarom Koppelaarster geworden?

Kennelijk ben ik iemand die wil zorgen voor goede verhoudingen. Zodra ik merk dat mensen langs elkaar heen praten, elkaar niet begrijpen, dan heb ik meteen de neiging om te willen helpen en het probleem op te lossen.

Wat ik in de loop van de jaren geleerd heb, is om mijn irritaties niet op te kroppen. Vroeger barstte de bom als alle opgekropte teleurstellingen mij echt te veel werden. Uitspreken wat mij dwars zit, werkt goed voor mij. Zou ik daarom geen ruzie nodig hebben? Voegt ruzie maken iets toe aan mijn leven? Zou het mij helpen en is ruzie maken wel te leren?

Een relatie waar de partners niet meer met elkaar praten, langs elkaar leven om conflicten te voorkomen, lijkt mij ook niets. Je kan beter nog de wrijvingswarmte hebben dan helemaal geen warmte meer! Sommigen stellen kunnen echt heftig ruzie maken en het daarna hartstochtelijk weer goed maken. Het lijkt mij niet goed als het conflict niet besproken wordt om op één lijn te komen en tenminste elkaars standpunt te begrijpen.
Blijven praten en uitspreken wat je niet fijn vindt, lijkt mij essentieel in een relatie.

Hoe denk jij over ruzies? Is een goede ruzie op z’n tijd nodig? En wat is dan een “goede ruzie”?

3 reacties op Heb jij zin in ruzie?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.