2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Het belang van Knuffelen

AanrakenKnuffelen is een natuurlijke vorm van liefdevolle aanraking. Baby’s en kinderen worden vaak in de armen genomen door ouders wanneer ze getroost moeten worden. Het heen en weer wiegen en strelen geeft het kindje een geborgen gevoel. Een knuffel kan het gevoel van veiligheid en liefde overbrengen, zonder dat hier woorden aan te pas komen. De behoefte om aangeraakt te worden en te knuffelen is aangeboren.

Soms vergeten we vervolgens op latere leeftijd hoe fijn het kan zijn om te knuffelen. Knuffels worden dan vervangen voor andere fysieke uitingen, zoals seks. En hoewel seks ook gebruikt kan worden om een fijne, intieme sfeer en een geborgen gevoel te creëren, is seks absoluut niet een 1-op-1 vervanger van knuffelen. Knuffelen kan een erg waardevolle toevoeging zijn aan je seksleven, bleek ook uit een recent onderzoek. Hierin bleek dat stellen die na de seks met elkaar knuffelde veel blijer waren met de relatie, dan stellen die dit niet deden (Muise, Giang & Impett, 2014. Post Sex Affectionate Exchanges Promote Sexual and Relationship Satisfaction. Archives of Sexual Behavior, 43, 1391-1402.).

Waarom is het nou zo fijn en belangrijk om met iemand te knuffelen? Het antwoord hierop zit hem voornamelijk in de hormonen. Wanneer je iemand knuffelt maakt je lichaam een stofje genaamd ‘oxytocine’ aan; ook wel ‘het knuffelhormoon’ genoemd. Oxytocine heeft allemaal fijne bijwerkingen zoals het verminderen van stress en het vergroten van vertrouwen en verbondenheid. Dit werkt zowel bij het knuffelen van een baby, als bij het knuffelen met een partner.

passende partner vindenZowel aan het begin van een prille liefde als tijdens een relatie of huwelijk kan knuffelen een grote rol spelen in het creëren of behouden van een fijn samenzijn. Knuffelen kan meerdere functies hebben; denk bijvoorbeeld aan de baby die zich door de aanraking en omarming veilig en geliefd voelt.

Knuffelen met iemand kan een fijne eerste stap betekenen naar een intiemer samenzijn. Maar ook wanneer je (nog) geen seks met je partner hebt kan knuffelen een manier zijn om dichtbij elkaar te zijn en elkaars lichaam stapje voor stapje te ontdekken. Bij een nieuw contact kan het spannend zijn te beginnen met knuffelen. Tast dan eerst elkaar en elkaars grenzen eens af door in plaats van een hand, de ander met een knuffel te begroeten. Dit opent ook het gesprek over knuffelen in het algemeen; vindt de ander het fijn begroet te worden met een knuffel? En wat vindt zij/hij van knuffelen in het algemeen? Wanneer je eenmaal met iemand knuffelt kan dit het delen van emoties ook vergemakkelijken; soms is het makkelijker om iemand een knuffel te geven dan iemand te vertellen dat je haar/hem leuk vindt.

Geschreven door Eva Alberts, Toegepast Psycholoog

Hoe belangrijk vind jij knuffelen?

1 reactie op Het belang van Knuffelen

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.