2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Het kind van de rekening

nare ervaringenGastblog ingezonden door Mona
Het leven loopt helaas niet altijd zoals wij dat in onze ‘Barbie-droom’ voor ogen hadden. Na een langdurige destructieve relatie, waarin de ‘droomprins (-es)’ eigenlijk een wolf in schaapskleding bleek te zijn, kijken we naar hoe het mogelijk is dat sommige mensen een ‘neus’ voor foute partners hebben.

Wat helaas vaststaat is dat mensen die in een destructief gezin zijn opgegroeid, een grotere kans hebben om zelf in een destructieve relatie terecht te komen, omdat het in een referentiekader als deze, genormaliseerd is.

Innerlijk kompas
We hebben helaas afgeleerd om te vertrouwen op ons innerlijk kompas. Hierdoor sluiten wij onze ogen voor de signalen en blijven we vaak te lang vasthouden aan zo’n partner. Als er kinderen zijn binnen een relatie zoals omschreven, is het een misvatting te denken dat kinderen hier niets van meekrijgen. Kinderen voelen instinctief de spanningen die er zijn. En hoe goed bedoelt het: ‘Wij maken alleen ruzie als de kinderen er niet zijn of in bed liggen’ ook is, het is een Utopie dat zij niets van deze koude oorlog meekrijgen, tussen voor hen, de twee belangrijkste personen in hun leven. Ook blijven we hoop houden, hoop dat het zal veranderen. Alleen het verandert niet. Zolang er geen professionele hulp wordt ingeschakeld, is de kans op een ‘herstel’, nihil.

Gevolgen
Kinderen die in een destructief gezin opgroeien, krijgen op latere leeftijd vaak te maken met bindingsangst en/of verlatingsangst en afhankelijk van de ernst en duur hoelang het kind hieraan is blootgesteld, is een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS), niet uitgesloten. Ook zie je dat het percentage van verslavingen bij kinderen uit gezinnen als deze, veel hoger zijn. Niet een heel vreemd gegeven, want op die manier wordt getracht de emotionele pijn te verdoven, even niet te voelen. Gelukkig zie je in de hulpverlening ook steeds vaker dat er gebruik gemaakt wordt door ervaringsdeskundigen. Breek de stilte en weet dat je (helaas) niet de enige bent. Door erover te praten en een goede coaching of therapie te volgen, is het mogelijk om weer terug bij jezelf te komen. Zodat je uiteindelijk weer klaar bent om een nieuwe start te maken met een partner die jouw liefde wel waard is!

Heb je zelf in een destructieve relatie gezeten? Of ben je opgegroeid in een gezin waarin (geestelijke) mishandeling ‘de norm’ was? Jouw verhaal doet er toe!

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.