2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Hoe ga je om met afwijzing?

afgewezenAfgewezen worden is niet fijn. We krijgen als kind daar allemaal mee te maken en we leren daar – als het goed is – mee omgaan.

Helaas zijn ook veel volwassenen nog bang voor afwijzing. Ze maken zich zorgen hoe anderen over hen denken, waardoor ze de indruk krijgen dat ze niet goed genoeg zijn. Dit beperkt ze om hun dromen om te zetten in werkelijkheid. Die angst wordt groter gemaakt dan nodig, want in hun herinnering komt afwijzing heel vaak voor.

Vooral als je jong bent, kun je te maken krijgen met sterke afwijzing die echt impact heeft op je leven. Je wordt bekritiseerd en dat doet enorm pijn. Je kunt hiervan leren en vaak verandert dit je. Je gaat anders over jezelf denken en je kan zelfs besluiten je hele leven overhoop te gooien omdat je iets totaal anders wilt gaan doen in je leven.

Bedenk hoe vaak je zo’n enorme afwijzing hebt meegemaakt met zoveel impact had op de rest van je leven. Ik hoop voor je dat het maar een paar keer heeft plaatsgevonden. Die momenten weet je vast nog wel.

Het gaat dus niet om kleine afwijzingen zoals:
• Iemand zegt een afspraak af
• Je vraagt iets en het antwoord is NEE
• Iemand is het niet met je eens
• Ze hebben een andere smaak qua kleding of iets dergelijks

Ondanks dat we zelden te maken hebben met echte grote afwijzingen, zijn veel mensen toch nog steeds bang ervoor. Het is eigenlijk vreemd omdat ze wel prima om kunnen gaan met de meeste mensen die ze ontmoeten en zelden bekritiseerd worden. Tijdens onze jeugd maakten de afwijzingen veel indruk op ons en in ons hoofd maken we deze afwijzingen groter dan ze waren.

Beter is om niet te focussen op onze mogelijke tekortkomingen en ons niets aantrekken van de kleinere afwijzingen die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn.

Mensen geven kritiek om 4 redenen:

 1. Beterweters
  Ze laten je zien dat jij ergens niet goed in bent om daarmee aan te tonen dat ze dit zelf veel beter kunnen.
  Het is heel fijn dat er experts zijn. Hun hulp en advies kan heel waardevol zijn als je dat nodig hebt. Maar je kan ook besluiten je daar niets van aan te trekken…
 2. Bangeriken
  Ze zijn bang als iets anders is dan anders en weten niet hoe ze daarmee om moeten gaan.
  Het kan dat hier een stukje jaloezie inzit. Omdat jij boven het maaiveld uitsteekt, hoef jij natuurlijk niet te veranderen.
 3. Onwetenden
  Ze begrijpen je niet omdat ze niet dezelfde kennis/expertise hebben.
  Ze weten niet wat jouw bedoelingen zijn en begrijpen niet waar je mee bezig bent.
 4. Helpers
  Ze willen jou helpen, beschermen en voor je zorgen, maar ze beseffen niet dat de manier waarop ze dat doen niet handig is.
  Dat dit overkomt als kritiek was helemaal niet de bedoeling en ze zijn zich meestal van geen kwaad bewust.

Als je de bovenstaande redenen bekijkt, kan je wellicht beter met toekomstige kritiek en afwijzing omgaan. Je kunt veel kritiek negeren en naast je neerleggen. Laat jezelf zien en wees niet bang wat een handvol anderen van je denken.

Hoe ga jij om met afwijzing?

3 reacties op Hoe ga je om met afwijzing?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.