2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Hoe leer je minder te oordelen

Het blog van vorige maand ging vooral over de nadelen van oordelen. Nadelen opsommen is niet zo moeilijk.
Zou het niet heerlijk zijn als je je niet meer druk zou maken over de fouten van anderen? Je houdt je dan minder met negatieve zaken bezig en hierdoor houd je meer energie over.
Omdat oordelen vaak op de automatische piloot gaat, kost het stoppen met oordelen je vast wel moeite.

Met deze 4 stappen kan je leren om minder te oordelen

Stap 1. Feiten zien
Vaak vul je automatisch het plaatje in. Kijk maar hoe mensen reageerden in het oude verhaal van de boer. Probeer alleen de feiten te zien en wat er gebeurt aan handelingen. Het is niet meteen goed of slecht. Het is wat het is. Je voorkomt hiermee dat je iemand in een hokje stopt waar hij niet thuis hoort.

Stap 2. Eigen gevoel
Onderzoek eerst hoe jij je voelt op dat moment. Beschrijf dit gevoel.

Stap 3. Eigen behoefte
Bepaal daarna waar jij behoefte aan hebt.

Stap 4. Begrijpen
Stel vragen om de ander beter te begrijpen. Iemand die je goed kent, begrijp je vaak heel goed. Je weet dat deze persoon het beste met je voor heeft. Je oordeelt dan niet. Probeer ook mensen die je minder goed kent te begrijpen. Met begrip los je veel oordelen op. Inlevingsvermogen verandert jouw kijk op de wereld omdat je de wereld ziet door de ogen van iemand anders. Begrijp je iemand, dan ontstaat er een band.

Begrip opbrengen voor anderen lukt beter met deze tips:

Positief denken
Ga op zoek naar de positieve eigenschappen van die persoon. Op dat moment zelf kan je ook iets positiefs vinden.
Een voorbeeld. Iemand die heel direct is en zonder nadenken iets aan jou vertelt, vertelt je vaak ook minder leuke dingen. Je kan je op dat moment gaan ergeren aan deze persoon. Maar je kan ook bedenken dat deze persoon heel open en eerlijk is.
Als je het goede in iemand ziet, heb je veel minder (voor)oordelen. Ieder mens bedoelt het vaak goed, maar niet iedereen ziet de wereld hetzelfde als jij. Het pakket van waarden en normen verschilt per persoon. Maar zodra je je best doet om te begrijpen waarom een ander zo naar de wereld kijkt, waarom hij die keuzes maakt, wat zijn drijfveren zijn, dan kun je dit persoon niet langer veroordelen.

positief denkenZoek overeenkomsten
Als je let op de verschillen, dan bouw je geen band op. Zie je dat je veel overeenkomsten met iemand hebt, dan voel je meteen een klik. Hoe meer overeenkomsten, hoe beter het contact zal worden. Je kan overeenkomsten zoeken in hobby’s, werk, woordgebruik, manier van denken, uiterlijk, dezelfde kennissen, etc.
Uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: gelukkig zijn, plezier hebben, leuke vrienden hebben en een geweldige partner. Dus focus je niet op verschillen, maar op overeenkomsten.

Eerst luisteren, dan praten
Probeer niet iedereen te overtuigen van jouw waarheid. Luister eerst om te begrijpen waarom de ander zo denkt en handelt. Hoe jij denkt, is niet hoe iedereen denkt. Door je in iemand anders te verplaatsen, vergroot je jouw denkwereld. Je zal dan beter begrijpen waarom iemand bepaalde keuzes maakt. Je hoeft het niet met iedereen eens te zijn.

Weet je nog meer tips om te stoppen met oordelen? Ik ben heel benieuwd!

3 reacties op Hoe leer je minder te oordelen

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.