2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Hoe stop je met pleasen?

stoppen met aanpassenNiemand wil stoppen met pleasen als je geen reden hebt waarom je daarmee zou moeten stoppen. Ben je helemaal gelukkig met je leven? Dan zou ik zeggen “gewoon doorgaan”.

Heb je echter het idee dat je zo druk bent met de wensen en meningen van anderen  waardoor je vaak je anders voordoet en gedraagt en/of weet je niet meer zo goed weet wat je wilt? Dan merk je vast dat je op je tenen aan het  lopen bent omdat je geen grenzen aangeeft. Het gevolg kan zijn irritatie, wrok en onzekerheid. Laat je het nog verder komen dan kan het leiden tot een depressie of een burn-out.

Vind je het tijd worden dat er iets verandert in je leven? Ga dan aan de slag!

Actieplan om te stoppen met pleasen:

  1. Erken dat je je gedraagt als een pleaser. Pas als je beseft dat je je het gedrag vertoont, dan pas kan je dit veranderen. Als je nog twijfelt of je nu veel kenmerken vertoont van een pleaser, vraag dan een vriend(in) of familie of ze het blog Pleasers herkennen willen lezen en of jij aan veel punten voldoet.
  2. Goed nieuws! Je bent geen pleaser, maar je gedraagt je alleen maar zo. Het is aangeleerd gedrag, dit is een gewoonte geworden en je kunt je gedrag dus ook weer afleren!
    Het kan helpen als je beseft waarom je je nu als een pleaser gedraagt. Dit kan meerdere oorzaken hebben . Misschien moest je op al heel jong veel verantwoordelijk op je nemen en kreeg je weinig warmte, aandacht en liefde. Of je raakte verstrikt in een niet goed werkende relatie. Hierdoor is een negatief zelfbeeld ontstaan en vind je anderen meer waard dan jezelf.
  3. Word je bewust van de beslissingen die je neemt. Stop met automatisch “ja” zeggen. Omdat het best lastig is om “nee” te zeggen voortaan, kan je zeggen dat je er even over na wilt denken en dat je erop terug komt. Zeg “nee” als je liever niet “ja” wilt zeggen.
  4. Doe de dingen waar jij je het beste bij voelt. Weet je dat even niet? Bedenk dan waar je veel energie van krijgt of waar je blij van wordt.
  5. Kies voor jezelf. Je hebt maar één leven en dat leef je NU. Als je altijd rekening houdt met alle meningen van anderen, bang bent voor conflicten en geen grenzen aangeeft dan leef je vooral het leven van anderen en niet je eigen leven.
  6. Vraag vaker om advies en om hulp. Het is goed om te beseffen dat jij mag genieten van het leven. Je hoeft niet alles zelf te doen én je bent ook niet zielig als je om hulp vraagt. Begin met het vragen van kleine, simpele dingen. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het je afgaat.
  7. Aanvaard hulp. Biedt iemand je aan om je te helpen, neem dat aan. Een ander vindt het ook fijn om jou te kunnen helpen.

Weet je nog een tip om te stoppen met pleasen?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.