2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Hoe vermijd je de friend zone?

Friendzone vermijden

Gastblog geschreven door Klazien met tips om uit de friend zone te komen. 

Herken je dit? Je bent op zoek naar een relatie en je hebt ook best leuke dates. Maar die dates zien jou al snel meer als een ‘goede vriend’ dan als romantisch interessant. Als dit je keer op keer gebeurt, kan dat echt onuitstaanbaar zijn.

Hoe is het mogelijk?! Je bent een lieve goedzak en je hebt je zaken mooi voor elkaar. Al je vrienden vinden dat je toekomstige partner met jou in de handen mag wrijven met zo’n intens goed mens als jij. Daar zou toch iemand romantisch voor moeten vallen, in plaats van alleen maar als vrienden?

Ben jij te aardig?

Dat singles meestal niet zo hard voor lieve goedzakken vallen is minder paradoxaal dan je denkt. Maar eerst een vraag: herken je jezelf in één of meer van het volgende?

  • Je bent attent;
  • Je bent lief en goed;
  • Je kan je date alles geven, maakt niet uit, wat die maar wil;
  • Je gaat nog liever over je eigen grenzen dan die van je date;
  • Alle tijd die je met je date doorbrengt is voor jou de grootste beloning die je je kan wensen; Daarom zou je alles voor hen doen;
  • Je bent er sowieso altijd voor je date, wanneer die je maar nodig heeft. Niks is te gek;
  • Je bent het tegenovergestelde van diens egocentrische ex.

Zeg nou zelf, dit is toch de droom van iedere date?
Ja, maar nee.

Ze willen het verdienen

Natuurlijk wil jouw date al die geweldige dingen. Maar niet meteen, en nooit allemaal. Ze willen het eerst verdienen. Als je hen gelijk zou overladen met al je tijd en aandacht, zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen, maak je jezelf volstrekt ongeloofwaardig.

Als jij direct bereid bent hen de wereld te geven, terwijl je hen nog nauwelijks kent, maak je juist een onbetrouwbare indruk. Waar hebben ze al die aandacht aan verdiend? Als ze daar geen goede reden voor kunnen vinden*, maakt jou dat onbetrouwbaar, niet bijzonder stevig in je schoenen en meer geschikt voor een leuke maatjesvriendschap dan een serieuze relatie.

*Let op: sommigen zullen nooit een goede reden kunnen vinden waarom ze liefde zouden verdienen. Ze hebben hun eigen problemen die ze eerst zelf moeten oplossen. Jij kunt ze niet helpen en ze gaan jou ook nooit gelukkig maken, wat je ook probeert.

Zoek een balans in je investeringen

Door hen wat voor jou te laten doen, doe je hen juist een plezier. Iedere zichzelf respecterende single vindt het gewoon fijn om beloond te worden voor iets waar ze hun best voor hebben moeten doen. De beloning is dan veel groter en geloofwaardiger. Je zou hen onderschatten als je denkt dat ze daar niet toe bereid zijn. Ik heb het hier niet over dat je hen door allerlei hoepeltjes moet laten springen. Ik heb het over een balans in investeringen.

“Jaren geleden wilde ik zelf nog wel eens platonische vriendschappen aangaan met mannen van wie ik voelde dat ze graag meer dan vriendschap wilden. Ik zag nog niet in hoe ontzettend uit balans deze vriendschappen eigenlijk waren. Ik ben er niet trots op, maar destijds had ik minder empathie, denk ik. Zo was er bijvoorbeeld Roy. Onbewust vond ik, dat hij zelf de verantwoordelijkheid moest kunnen dragen voor zijn onbeantwoorde gevoelens. Dat vind ik nog steeds, maar ik kies ervoor om geen onderdeel meer uit te maken van vriendschappen die niet in evenwicht zijn.

Ik vond Roy ontzettend leuk, intelligent en grappig. Waarom werden we dan vrienden in de eerste plaats, en geen geliefden? Omdat Roy altijd voor me klaarstond, ook al belde ik midden in de nacht op. Ik had natuurlijk ook wel geliefden die dit deden, maar niet al vanaf de eerste ontmoeting. Ik had het gevoel bij Roy dat het niet uitmaakte wat ik zei, of droeg, of hoe ik deed. Ik voelde geen enkele noodzaak om mijn best voor hem te doen, omdat het hem toch niks uitmaakte, hij was altijd 100% van de tijd beschikbaar. Zeer ontspannen voor mij natuurlijk, maar helemaal niet opwindend. Voor ik het wist was ik hem in geuren en kleuren in vertrouwen aan het nemen over alle andere jongens waar ik wel een oogje op had. Pijnlijk…” 

Word geen platonisch maatje – 3 Tips

Er is een hele simpele regel om precies te weten wanneer je kansen op een relatie verkeken zijn:

Zodra je meer in de ander investeert dan in jezelf, prijs je hen een leuke relatie uit.

Om de sweet spot te vinden waar je investeringen wel kunnen leiden tot een serieuze relatie, moet je op de volgende drie manieren met je investeringen omgaan.

1.Breng je investeringen in balans
Let er dus aanvankelijk goed op dat de bronnen die je in de ander investeert in evenwicht zijn met wat je date in jou investeert. Denk bij deze bronnen aan je tijd, aandacht, energie, geld, je seksuele energie, je netwerk en andere bronnen. Als die in onbalans zijn in jouw nadeel, zal je date jou niet serieus overwegen als partner.

2.Investeer in jezelf
Het meest aantrekkelijke wat je kunt doen, is investeren in jezelf. Blijf altijd leuke dingen doen voor jezelf, ook al is je date er niet bij. Hiermee toon je aan dat je niet afhankelijk van hen bent voor een geweldige tijd. Want zodra ze voelen dat je afhankelijk van hen bent, ben je in het beste geval binnen no time hun platonische maatje en in het slechtste geval zie je hen nooit meer terug.

3.Wacht met grote investeringen totdat je elkaar wat beter kent
Wees zuinig met je investeringen zoals je tijd, als je elkaar nog nauwelijks kent. Het kan voelen dat je hen al direct 100% vertrouwt, en dat je nu vooral hun vertrouwen moet zien te winnen. Dat klopt in werkelijkheid niet. Ook zij moeten jouw vertrouwen zien te winnen, want je kent elkaar nog niet. Dus wacht nog even met grote investeringen.

Live online training: Zo vermijd je de friendzone

Kun jij je vinden in bovenstaande tips, maar zou je ook graag willen weten wat je precies in de praktijk moet doen zodat je dates voor je vallen op een romantische manier in plaats van een vriendschappelijke? Volg dan op woensdagavond 1 augustus mijn gratis online training  ‘Zo vermijd je de friend zone’.

Vermijd FriendzoneKlazien Schaap, psycholoog en gespecialiseerd in liefde en dating  helpt mannen het beste uit zichzelf te halen om de vrouwen die zij leuk vinden te vinden en te veroveren.

Dating coach
Love Hacks

 

1 reactie op Hoe vermijd je de friend zone?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.