2012-03-26 header bekers.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Houden van

Door mijn werk maak ik regelmatig mee dat iemand heel blij opbelt of mij mailt om te vertellen dat ze zo verliefd zijn. Dat blijft fijn om te horen.
Sommigen gaan er vanuit dat ze altijd vlinders in hun buik blijven voelen. Verliefdheid is meestal tijdelijk. Is dat verliefde gevoel weg, dan wordt dat meestal vervangen door een ander gevoel dat de basis kan vormen voor een langdurige liefde. Verliefdheid maakt dan plaats voor houden van.

Al eerder heb ik een blog geschreven over Houden Van, maar dat ging meer over houden van jezelf. Intens van een ander houden geeft je veel positieve gevoelens. Iedereen wil dat er van hem of haar wordt gehouden.

Houden van

Maar wat betekent houden van eigenlijk? Volgens www.idee-tt.nl is de oudste vorm van dit woord hoeden. En daar gaat het ook om: houden van een ander is hem of haar accepteren en door dik en dun beschermen. Het is zorgen voor de ander en (mede-) verantwoordelijkheid nemen voor zijn of haar welzijn.

Houden van is actief, niet passief. Het is meer een bewuste actie dan iets wat je overkomt. Je besluit er toe, houdt je er aan en ontwikkelt het met de jaren.
Houden van heeft betrekking op emoties en gevoelens, het seksuele en intieme, het denken en handelen, plus dat wat de ander nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Houden van betekent ongeveer hetzelfde als liefde voelen voor. Het verschil is dat we bij het laatste de gevoelswaarde van de relatie benadrukken terwijl we bij houden van de nadruk leggen bij verantwoordelijkheid nemen, het beschermen en zorgen voor de ander.
Houden van hoeft niet wederzijds te zijn. Omdat het een bewuste keuze is, kan degene van wie wordt gehouden ervoor kiezen om het te ondergaan en het houden van niet te beantwoorden. Het is niet vanzelfsprekend dat een ander ook van jou houdt – ook al is dat natuurlijk wel prettig.
Houden van iemand anders gaat makkelijker en vollediger naarmate jij jezelf meer accepteert. Je hebt vast al eens gehoord “als je niet van jezelf kunt houden, kan je ook niet van een ander houden”. Dit inzicht komt in de psychologie en alle godsdiensten naar voren. Met wederkerigheid en gelijkwaardigheid kan een relatie heel mooi worden. In de diverse culturen worden gelijkwaardigheid en wederkerigheid zelden op een gelijke manier ingevuld.

Wat betekent voor jou Houden van?

email

5 reacties op Houden van

 • Diana, 33:

  Houden van is voor mij (deels) bewust blijven kijken naar wat ik waardeer van de ander. Deel daarvan is om zelf te blijven dealen met de dingen in mijzelf die onvervuld voelen en die niet te ‘out-sourcen’ ;-) naar een ander.

 • Stef de Beurs:

  Dat houden van in de vorm van hoeden, zoals je schrijft uit zich bij mij vooral in dingen waar je niet bij stil staat. Bijvoorbeeld, zachtjes doen als zij even ‘n tukkie doet. Dát klusje doen, waar zij zo tegenop ziet of waarvan je weet dat je haar er heel blij mee maakt. De vuilnisbak legen vóórdat er niks meer in kan. Enzovoorts. Het zijn vaak de kleine dingen die ‘t ‘m doen.

 • Sebastiaan 33 Jaar:

  Houden van betekend voor mij,
  Er voor mekaar zijn in moeilijke tijden
  En voor me kaar zorgen en klaar staan.
  Maar als het van een kant komt is het niet te doen.
  Want dan werkt het op een gegeven moment de verkeerde kant op
  En maak je mekaar alleen maar ongelukkig.

 • anita:

  houden van is iemands pijn kunnen voelen, de pijn willen wegnemen of overnemen. Zonder woorden elkaar aanvoelen, genieten van de zelfde dingen, een gun factor en je zelf daarbij op de 2e plaats stellen.

 • Fatiha:

  Houden van je partner is één met hem willen zijn. Alles voor elkaar doen om elkaar blij en gelukkig te maken. Niet alleen er zijn in leuke tijden maar zeker ook in moeilijke tijden. Houden van, is elkaar aavullen aanvoelen zonder maar wat te hoeven zeggen. Houden van is constant bij elkaar willen zijn en wanneer je niet bij elkaar bent voel je aanwezigheid van je partner in je hart.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.