2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Houden van

Door mijn werk maak ik regelmatig mee dat iemand heel blij opbelt of mij mailt om te vertellen dat ze zo verliefd zijn. Dat blijft fijn om te horen.
Sommigen gaan er vanuit dat ze altijd vlinders in hun buik blijven voelen. Verliefdheid is meestal tijdelijk. Is dat verliefde gevoel weg, dan wordt dat meestal vervangen door een ander gevoel dat de basis kan vormen voor een langdurige liefde. Verliefdheid maakt dan plaats voor houden van.

Al eerder heb ik een blog geschreven over Houden Van, maar dat ging meer over houden van jezelf. Intens van een ander houden geeft je veel positieve gevoelens. Iedereen wil dat er van hem of haar wordt gehouden.

Houden van

Maar wat betekent houden van eigenlijk? Volgens www.idee-tt.nl is de oudste vorm van dit woord hoeden. En daar gaat het ook om: houden van een ander is hem of haar accepteren en door dik en dun beschermen. Het is zorgen voor de ander en (mede-) verantwoordelijkheid nemen voor zijn of haar welzijn.

Houden van is actief, niet passief. Het is meer een bewuste actie dan iets wat je overkomt. Je besluit er toe, houdt je er aan en ontwikkelt het met de jaren.
Houden van heeft betrekking op emoties en gevoelens, het seksuele en intieme, het denken en handelen, plus dat wat de ander nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Houden van betekent ongeveer hetzelfde als liefde voelen voor. Het verschil is dat we bij het laatste de gevoelswaarde van de relatie benadrukken terwijl we bij houden van de nadruk leggen bij verantwoordelijkheid nemen, het beschermen en zorgen voor de ander.
Houden van hoeft niet wederzijds te zijn. Omdat het een bewuste keuze is, kan degene van wie wordt gehouden ervoor kiezen om het te ondergaan en het houden van niet te beantwoorden. Het is niet vanzelfsprekend dat een ander ook van jou houdt – ook al is dat natuurlijk wel prettig.
Houden van iemand anders gaat makkelijker en vollediger naarmate jij jezelf meer accepteert. Je hebt vast al eens gehoord “als je niet van jezelf kunt houden, kan je ook niet van een ander houden”. Dit inzicht komt in de psychologie en alle godsdiensten naar voren. Met wederkerigheid en gelijkwaardigheid kan een relatie heel mooi worden. In de diverse culturen worden gelijkwaardigheid en wederkerigheid zelden op een gelijke manier ingevuld.

Wat betekent voor jou Houden van?

5 reacties op Houden van

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.