2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Ieder zijn eigen verhaal

stemmetjes in je hoofd

De stemmetjes in ons hoofd vertellen ons de hele dag door verhalen. De ene keer is het wel handig en word je zo behoed voor nare dingen. “Zou je dat wel doen?”, hoor je dan. Maar soms zit dat stemmetje je in de weg als je iets nieuws wilt doen wat je erg leuk lijkt bijvoorbeeld. Als je dan óók “Zou je dat wel doen?” hoort, dan ga je opeens de nadelen uitvergroot zien en zie je nauwelijks meer hoe leuk je het eerst vond.

Je kunt het zien als je beschermengeltje op je ene schouder en je duiveltje op de andere schouder. Die twee kunnen hele gesprekken met elkaar voeren. De ene keer wint jouw engeltje en  de andere keer jouw duiveltje. Sommige discussies die die twee hebben, zijn niet eens waar. Je kijkt er met jouw ogen naar. Het is jouw interpretatie op dat moment.

Een voorbeeld: Een tijdje geleden deed iemand mee aan een single activiteit die ik organiseerde. Zij zag er behoorlijk tegenop om te komen. Pas na een paar jaar durfde ze de stap te zetten. Ze ging mee zeilen op een skûtsje. Ze ging bij de groep staan en maakte een kort praatje. Ze voelde zich niet op haar gemak en niemand sprak haar verder aan. Vervolgens ging ze bij de schipper staan en daar kon ze het goed mee vinden.

Haar verhaal
Ze was heel teleurgesteld over het uitje. Het kostte haar zoveel moeite om zich aan te melden en daarvoor moest ze eerst over een hoge drempel heen. Ze had het idee dat ze er niet bij hoorde. Ze had gehoopt dat ik had gezien dat ze zich afzonderde. Bovendien had ze gehoopt een leuke man te ontmoeten, daarvoor kwam ze tenslotte. Het gevolg is dat ze waarschijnlijk niet meer meegaat een volgende keer.

Mijn verhaal
Wat ik zag was dat ze wat introvert was. Ze maakte een praatje en keek de kat uit de boom, zoals zovelen doen. Ik zag haar niet alleen staan. Als ik deelnemers in hun uppie zie staan, dan maak ik meestal wel een praatje. Kennelijk vond ze het leuk om met de schipper te praten.

Onze verhalen bij elkaar
Nadat ze had verteld hoe ze terug keek op de activiteit, vertelde ik haar mijn verhaal. Een eerste keer meedoen aan een activiteit is voor bijna iedereen wel spannend en dat was het zeker voor haar. Ze had hele hoge verwachtingen.  Ze zag in dat ze bij aankomst geen enkele man van het gezelschap meteen echt leuk vond en was teleurgesteld  dat er niet met

een een klik was met iemand. Nu zag ze in dat ze slechts  een eerste indruk had van iedereen. Als ze meer had geholpen met zeilen hijsen enzo samen met de andere deelnemers en gezellig bij de anderen was gaan zitten, dan had ze meer aansluiting gekregen. Uiteindelijk had ze het met de schipper ook heel gezellig. Haar verhaal werd door mijn verhaal wat positiever.

Ben jij ook een kat uit de boom kijker?
Een middag is zo voorbij en als het wat langer duurt voordat je ergens op je gemak voelt, dan is het wellicht een idee om aan een lang weekend mee te doen. Dan heb je meer tijd om te acclimatiseren, meer tijd om elkaar op verschillende momenten te spreken (helpen met tafeldekken, aan tafel, tijdens de afwas, tijdens een wandeling, etc). Tijdens weekenden ontstaat vaak een soort van familie gevoel. Samen wil je er wat leuks van maken.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.