2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Iets gemist?

wanneer mis je ietsHeb je iets nooit ervaren, dan weet je ook niet precies wat je mist. Natuurlijk kun je er dan toch wel naar verlangen. Maar écht missen doe je veel sterker als je het ooit wél hebt meegemaakt.

Ben je door je ouders nooit geknuffeld, dan is dat in je jongere jaren voor jou de norm. Je zag wellicht dat het anders kon bij andere gezinnen en je dacht dan vast dat dat wel fijn kon zijn. Toch wéét je op dat moment niet hoe het is om die warmte te voelen.

Het echte missen ontstaat pas als je wél geknuffeld werd en het stopt. Dan is het verlangen naar knuffelen nog groter dan dat je die knuffelmomenten nooit gekend hebt. Sterker nog, als knuffelen voor jou onbekend is, dan is de eerste keer onwennig. Want waar laat je je armen, handen, hoe lang hou je elkaar vast, etc.?

Er zijn mensen die die warmte nooit gekend hebben of zelfs zijn mishandeld. (Mishandelen klinkt misschien wel heftig en het hoeft geen fysiek geweld te zijn.) Je zou denken dat zij daardoor nooit een partner zouden willen die hen fout behandelde. Juist omdat ze die warmte zo misten en het mishandelen kunnen missen als kiespijn. Het rare is dat het mishandelen bekend en vertrouwd is en het knuffelen onbekend. Pas als je weet hoe het anders kan en je hebt dat daadwerkelijk mogen ervaren, dan kun je de twee werelden goed vergelijken. Uit een gezond gemis verlang je dan naar een partner met andere kenmerken en die kan je dan ook echt zien staan. De lieve knuffelbeer of –berin zie je helaas zonder dat gezonde gemis niet als een geschikte partner. Je vindt die persoon niet aantrekkelijk, misschien wel saai.

Het kan ook aan de communicatie liggen waardoor je jeugd minder fijn was. Bijvoorbeeld dat je vroeger niet gehoord werd, niemand echt geïnteresseerd was in wat jij te vertellen had, meemaakte en dacht. Grote kans dat je dan onbewust een partner selecteert die niet zo’n goede luisteraar is. Maak je mee hoe het anders kan én weet je dat dan te waarderen? Dan pas kan je het gemis van vroeger goed voelen.  

Heb je nooit een relatie gehad, dan kan een partner hoog op je wensenlijstje staan. Je hebt dan vast allemaal ideeën hoe het is om samen te zijn. Je hoort verhalen van anderen, je leest erover, je ziet mooie films, je ziet verliefde stelletjes rondlopen … en jij hebt dan een ideaal beeld ontwikkeld van hoe het zou kunnen zijn. Dan ontstaat een knagend verlangen naar iets onbekends.

Heb je wel relatie ervaring? Dan heeft het verlangen een vorm aangenomen doordat je weet hoe het is, als er wel een partner in je leven is. Het gemis is groter en heeft duidelijkere vormen en gedrag aangenomen. Je weet sterker wie en wat je mist.

Zonder die relatie-ervaring kan je veel opener staan dan mét die ervaring. Juist omdat je nog niet weet hoe het is om een partner te hebben, heb je geen last van díe ervaringsrugzak met bijbehorend specifieker gemis. Je blijft natuurlijk wel je verleden met je meedragen. Maar dat doet iedereen met al het gemis wat daar weer bij hoort. Kortom: gemis ervaart iedereen!

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.