2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

In hokjes stoppen

hokjesdenkenNiemand houdt ervan om in een bepaald hokje te worden geduwd, want iedereen wil gezien worden zoals hij of zij is. Iedereen is tenslotte een ander individu en iedereen is op zijn of haar manier bijzonder. Ook al wil je niet meedoen met dit oordelen en in stereotypen denken, toch doe je dat ongemerkt wel. Het scheelt namelijk heel veel tijd als je snel conclusies kunt trekken.

De eerste indruk die je hebt is bepalend bij het in hokjes plaatsen. Je ziet een paar eigenschappen van iemand en dan ga je ervan uit dat nog meer vergelijkbare eigenschappen zullen zijn. Dat kan twee kanten uitgaan:

Halo effect
Je ontdekt een eigenschap die je waardeert, zoals behulpzaam. En dan ga je automatisch ervan uit die persoon bijvoorbeeld ook te vertrouwen is. Dit wordt het “halo-effect” genoemd. Een halo is een stralenkrans. Je bent iemand in gedachten aan het ophemelen, in een positief daglicht aan het zetten.

Horn effect
Ziet je een eigenschap bij iemand die je zelf niet fijn vindt zoals hebberigheid, dan verwacht je dat die persoon meer trekjes heeft die je niet op prijs stelt. Je kan dan automatisch gaan denken dat die persoon ook niet zo zorgzaam is.  Dit effect heet het “horn-effect”. Een horn is het Engelse woord voor Duivelshoorn. Je zet dus –vaak onbewust- iemand duivelshoorntjes op het hoofd in jouw zoektocht naar negatieve aspecten.

Die twee bovengenoemde effecten worden versterkt doordat we steeds weer bevestiging zoeken van de 1e indruk. Als je verwacht dat iemand niet aardig is, dan ga je vooral op allerlei signalen letten die dit aantonen. Best raar dat we dan nauwelijks meer oog hebben voor de goede aspecten die er vast ook zullen zijn.

Natuurlijk let je bij de eerste indruk ook op uiterlijk. En het rare is dat we de neiging hebben om een aantrekkelijk uitziend persoon op te hemelen qua karakter en als we iemand niet aantrekkelijk vinden dan schatten we in dat we het karakter minder prettig zullen vinden.  Gelukkig verschillen smaken en vindt niet iedereen dezelfde mensen aantrekkelijk of onaantrekkelijk. Niet alles kan je veranderen aan je uiterlijk om een goede 1e indruk te maken, maar je kunt wel ervoor zorgen dat je verzorgd, schoon, en gepast gekleed voor de dag komt.

Nu je weet hoe je automatisch conclusies trekt bij eerste ontmoetingen, is het goed om iemand een tweede en derde blik te gunnen. Soms is je date in het begin zenuwachtig of komt hij of zij met verwaaide haren aangelopen en dan is het wel erg jammer dat je hem of haar geen kans meer geeft.
Zie je iemand meteen helemaal zitten? Dan is het verstandig om over die roze bril heen te kijken en elkaar eerst beter te leren kennen voordat je bij de eerste blik meteen besluit dat je de rest van je leven met deze persoon wilt delen.

1 reactie op In hokjes stoppen

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.